Bac-ul de toamnă, şi mai strict supravegheat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Pentru Bac-ul de toamnă, care începe astăzi, ministrul Daniel Funeriu spune că „toate centrele de examinare au fost dotate cu camere de supraveghere“. Ministrul promite că parametrii de desfăşurare a Bac-ului de toamnă vor fi identici cu cei ai examenului din vară.

Pentru aproape 110.000 de adolescenţi, sfârşitul verii este un moment fierbinte. Începând de astăzi şi până la 2 septembrie, ei se vor prezenta la probele Bacalaureatului de toamnă. La această a doua sesiune participă mai mulţi elevi decât oricând, iar ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, susţine că testarea nu va fi cu nimic mai puţin dificilă ca cea din vară. „Subiectele vor avea acelaşi grad de dificultate, supravegherea va fi la fel de severă, corectarea lucrărilor va fi identică", spune Funeriu.

Subiectele vor fi la fel de dificile şi supravegherea la fel de strictă, susţine ministrul educaţiei. Cum vor fi, oare, elevii? Ce crezi că se va întâmpla cu cei care vor pica şi sesiunea de toamnă?

image

Tot el atrage atenţia că examenul va fi şi mai strict supravegheat decât în vară. „Inspectorii şcolari generali, cu care am discutat prin videoconferinţă, m-au asigurat că toate centrele de examinare sunt dotate cu camere de luat vederi. Dar şi mai important este omul din spatele camerei", declară, pentru „Adevărul", ministrul Daniel Funeriu.  Deşi nu vrea să se pronunţe asupra procentajului de copii cu şanse reale să treacă Bac-ul, ministrul Educaţiei atrage atenţia că „peste 14.000 de copii care dau acum Bac-ul au avut în vară note între 5 şi 6." Cu alte cuvinte, au fost la un pas să ia examenul din prima sesiune.

Prima săptămână a Bac-ului de toamnă e rezervată probelor de verificare a competenţelor, urmând ca examenele scrise să aibă loc în săptămâna următoare (29 august - 2 septembrie). Rezultatele vor fi afişate duminică, 4 septembrie, ceea ce a determinat universităţile care mai au locuri libere să prelungească înscrierile de toamnă  până la jumătatea lunii septembrie, cu numai două săptămâni înainte de începerea cursurilor.

Experţii sunt rezervaţi

Prima sesiune a Bacalaureatului din acest an a consemnat promovarea a numai 44% din candidaţi, cel mai mic procent înregistrat vreodată. Majoritatea experţilor în Educaţie sunt de acord că acest rezultat se explică prin măsurile de securitate fără precedent şi mai ales prin instalarea camerelor de supraveghere în majoritatea centrelor de examinare. Unii dintre ei se tem că promovabilitatea va fi destul de redusă şi de această dată.

Preşedintele societăţii române de matematică, Radu Gologan, crede că mulţi dintre candidaţi sunt la fel de ignoranţi ca la începutul verii. „E un proverb: porcul nu se îngraşă-n ajun. Cam 10% din cei picaţi în vară ar trebui să treacă acum, cei care s-au mai dus prin şcoli, la meditaţii. Puţini s-au pregătit serios, iar perioada a fost destul de scurtă. Dacă procentul celor care trec ar fi mai ridicat, ar însemna că examenul n-ar fi tocmai obiectiv."

Expert al Centrului Român pentru Politici Europene, Ciprian Ciucu e la fel de optimist. „ Probabil că unii se vor descurca ceva mai bine, au primit un semnal serios în vară şi au făcut meditaţii între timp. Chiar şi aşa, ei n-au făcut însă achiziţii educaţionale serioase. Iau o diplomă, merg mai departe, dar asta nu înseamnă că s-a «lipit»
ceva de ei."

Rectorii aşteaptă rezultatele

După examenul din vară, multe universităţi, inclusiv unele de stat, şi-au pus problema dacă nu vor rămâne cu locurile neocupate în acest an. În aceste condiţii, rectorii aşteaptă cu nerăbdare derularea celei de-a doua sesiuni a Bac-ului. Aceasta, speră conducătorii de universităţi, va produce suficienţi viitori studenţi.

Rectorul Academiei de Studii Economice, Ioan Gheorghe Roşca, crede că 60% din cei picaţi din vară au şanse să treacă de această dată. „Noi ne-am ocupat toate locurile la zi. Mai avem doar locuri la ID, şi acelea completate în proporţie de 80%. Dar ştiţi cum sunt candidaţii, ei încearcă în mai multe locuri, aşa că un procent cert de ocupare ar fi 65%. Sunt sigur însă că se vor ocupa toate după a doua sesiune de Bac." Prorectorul Politehnicii Bucureşti, Corneliu Burileanu, e de asemenea sigur că instituţia nu va rămâne cu locuri neocupate. „Avem deja 75-80% din locuri ocupate. Şi credem că până la urmă se vor ocupa toate. În septembrie vin de obicei şi tinerii care nu s-au hotărât sau care au picat la alte facultăţi, precum cei care au dat la Medicină."

"Inspectorii şcolari generali m-au asigurat că toate centrele de examinare sunt dotate cu camere de luat vederi. Dar şi mai important este omul din spatele camerei.''
Daniel Funeriu ministrul Educaţiei

Calendarul Bac-ului de toamnă

- 22-23 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
- 22-24 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
- 23-24 august - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
- 25-26 august - Evaluarea competenţelor digitale
- 29 august - Limba şi literatura română - probă scrisă
- 30 august - Limba şi literatura maternă - probă scrisă
- 31 august - Proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) - probă scrisă
- 2 septembrie - Proba la alegere a profilului şi specializării - proba scrisă
- 4 septembrie - Afişarea rezultatelor (până în orele 16.00) şi depunerea contestaţiilor ( între orele 16.00 şi 20.00)
- 7 septembrie - Afişarea rezultatelor finale

Unii au renunţat la vacanţă

Cum mai mult de jumătate din elevi au picat Bacalaureatul în prima sesiune, multe licee, dar şi unele facultăţi de top au decis să ofere o serie de meditaţii gratuite. Scopul orelor a fost să îi pregătească pe elevi pentru promovarea sesiunii de toamnă, astfel încât şcolile să-şi cureţe imaginea pătată, iar universităţile să reuşească să înscrie cât mai mulţi studenţi.

image

Ciprian Doroftei şi-a petrecut vara printre manuale

În Timiş, judeţ în care doar unul din trei elevi a luat Bac-ul „din prima", elevii au venit la meditaţii împinşi de părinţi. „Mai toţi elevii care nu au promovat Bacalaureatul în prima sesiune au venit la meditaţii. Nu spun că toţi au învăţat ceva în plus, mai ales că unii dintre ei au venit doar ca să socializeze după ore cu colegii. Profesorii şi-au făcut oricum datoria ca să tragă de elevi şi să îi pună cu burta pe carte", spune Elena Wolf, directoarea Liceului Auto din Timişoara.

Profesorii universitari nu au avut atât de mulţi elevi la meditaţii, chiar dacă la început cei interesaţi de orele gratuite au fost de ordinul sutelor. „A fost o pierdere de timp. Noi am încercat să le facem un bine. La început au fost mulţi elevi şi pe urmă tot mai puţini. Noi le-am întins o mână de ajutor, dar a fost în zadar", a spus Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

image

Există însă şi elevi care au renunţat complet la vacanţă pentru a lua măcar acum Bac-ul. Elevii ieşeni Ciprian Doroftei şi Raluca Loghin, absolvenţi ai Colegiului Tehnic „I. C. Ştefănescu" , mărturisesc că au învăţat câte 4-5 ore, în fiecare zi. Amândoi au ratat cu puţin sesiunea din vară. Ciprian a luat atunci 5 la Matematică şi Fizică şi 5,10 la Limba română, în timp ce Raluca a luat 7 la Română, 5 la Matematică şi la Biologie.

Notele din vară l-au dezamăgit pe Ciprian, mai ales că timp de jumătate de an făcuse şi meditaţii. Din ziua afişării rezultatelor, tânărul s-a pus cu burta pe carte. Şi-a adunat manualele de fizică şi matematică, probe la care va susţine examen în toamnă, şi-a cumpărat culegeri de teste şi zilnic a studiat ore în şir. „Dezamăgirea a fost foarte mare pentru că mă aşteptam să iau note peste 6. Nu mi-a rămas decât să învăţ şi asta fac în fiecare zi acasă. După ce îi ajut pe ai mei la treburile gospodăreşti, stau şi fac variantele de test care s-au dat anii trecuţi, rezolv probleme din culegeri, citesc manualele şi revăd notiţele de la ore", explică Ciprian. Tânărul vrea să se înscrie, după Bac, la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Iaşi.

Raluca va da, în această sesiune, doar examenul de biologie. Şi ea face zilnic teste, iar noua ei pregătire pare să dea roade. „În momentul actual obţin 7-8 la testele pe care le fac conform baremului de corectare. Eu mă simt pregătită să susţin examenul, dar cine ştie dacă o să reuşesc să iau notă de trecere", spune Raluca. Ea speră să poată urma, după Bac, cursurile unei şcoli postliceale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite