BVB, în topul regional al randamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Performanţele blue-chips-urilor româneşti au devansat, în 2007, câştigurile aduse pe pieţele din Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria Scăderi la început de an şi creşteri agresive

Performanţele blue-chips-urilor româneşti au devansat, în 2007, câştigurile aduse pe pieţele din Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria

Scăderi la început de an şi creşteri agresive în lunile de vară când, de regulă, piaţa stagna. Criza creditelor subprime şi scăderi şi mai agresive în august-septembrie, urmate de o toamnă de "stabilizare" a preţurilor. Scăderi mari în octombrie-noiembrie şi evoluţii mixte în decembrie, sub umbrela listării Transgaz. Astfel poate fi caracterizat, pe scurt, anul bursier care tocmai s-a încheiat. "A fost ceva diferit, într-adevăr", spun analiştii. Dar ce spun indicii?

Cu toate că a fost un an bursier "tulbure", cu evoluţii greu previzibile, 2007 a adus şi câştiguri semnificative investitorilor de pe piaţa autohtonă. Cotaţiile celor mai lichide companii listate s-au apreciat, în medie, cu peste 22%, iar indicele compozit indică o ascensiune de aproape 30% faţă de anul precedent.

Performanţa indicelui BET a urcat Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe poziţia a cincea în topul regional al indicilor care monitorizează evoluţia societăţilor lichide. Cel mai bun randament, de peste 70%, a fost obţinut pe bursa din Slovenia.

Pe piaţa din Croaţia, indicele CROBEX a marcat o creştere anuală de 56,9%, iar indicele SOFIX al bursei de la Sofia a înregistrat o apreciere de peste 44%. Pieţele mai dezvoltate din regiune nu s-au putut lăuda cu aceleaşi evoluţii. Astfel, indicele PX din Cehia a urcat cu 11,33%, indicele bursei de la Budapesta a urcat cu 5,3%, iar polonezul WIG20 - cu 5,5%.

Piaţa românească, în pas cu bursele externe

Evoluţia BVB a fost influenţată, în primul rând, de cea a pieţelor americane. Criza de pe piaţa financiară americană, care s-a propagat şi pe pieţele vestice, a lovit din plin şi pieţele emergente europene. Practic, în luna august, investitorii şi-au văzut "şterse" în câteva zile câştigurile acumulate de la începutul anului. Bilanţul finalului de an demonstrează, o dată în plus, că piaţa românească se află departe de a-şi fi epuizat potenţialul de creştere.

"Deşi, în mod direct, emitenţii listaţi la Bucureşti nu au fost afectaţi, criza financiară a avut un puternic efect negativ asupra preţurilor", subliniază Marian Lupu, analist în cadrul Estinvest Focşani. La rândul său, Paul Brendea, analist Prime Transaction, consideră că prezenţa activă pe piaţa românească a marilor fonduri de investiţii explică strânsa corelare cu bursele internaţionale, în special cu piaţa americană.

Alături de atractivitatea operaţiunilor de majorare de capital, analistul Prime Transaction consideră că legătura dintre evoluţia acţiunilor lichide de la BVB şi evoluţiile de pe pieţele mari de capital reprezintă una din noutăţile anului bursier.

Însă criza creditelor subprime şi-a pus amprenta numai asupra evoluţiei generale a pieţei, dar nu şi asupra rezultatelor financiare ale companiilor listate la BVB, observă Virgil Livanov, analist în cadrul KD Capital Management. Acesta este unul din motivele care explică aprecierea indicilor bursieri.

SIF-urile îşi temperează creşterea

Ascensiunea lor a fost susţinută, în mare măsură cel puţin în prima parte a anului, de majorările de capital social. "Bineînţeles, entuziasmul cumpărătorilor a dus multe acţiuni la preţuri nesusţinute de rezultatele financiare şi nici de perspective, ceea ce a dus la scăderea de proporţii în august", este de părere Paul Brendea.

În 2007, indicele BET-FI, care monitorizează evoluţia titlurilor celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) a crescut cu 24,8%, faţă de peste 32%, cu cât se apreciase în 2006. Motivul nu este, însă, o percepţie a investitorilor că SIF-urile ar fi ajuns la valoarea "corectă", consideră analiştii. "Marea majoritate a participanţilor la piaţă ştiu foarte bine că acţiunile BCR din portofoliul lor sunt subevaluate (conform normelor CNVM)", explică Virgil Livanov.

În sectorul bancar, însă, BRD Groupe Societe Generale a suprins printr-o creştere de 51,35%, şi un maxim de 60,5%, atins în luna august. "După o creştere de 43% a profitului la 9 luni devine totuşi evident faptul că acest ritm nu poate fi susţinut, iar evaluările ar trebui să ia în calcul o rată sustenabilă de creştere, şi nu cea efectiv realizată, lucru care ar putea indica o eventuală uşoară supraevaluare a acţiunilor BRD", susţine Andrei Anghel, analist în cadrul Confident Invest.

În acelaşi sector, Banca Transilvania a oferit investitorilor un câştig de aproximativ 35%. Dacă aceştia au participat şi la majorarea de capital din primavăra. "Profitul băncii a crescut şi el la 9 luni cu 58,3%, lăsând aceeaşi impresie de an extraordinar, ca şi în cazul BRD, dar cu performanţe nesustenabile", comentează Anghel.

Deprecieri în sectorul petrolier

Cele două mari companii petroliere, Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) şi Petrom (SNP) au fost afectate de corecţii. Motivul principal este reprezentat de rezultatele financiare. Preţul acţiunilor Petrom a scăzut cu 12,03% faţă de preţul atins la sfârşitul lui 2006.

"Evoluţia preţului petrolului din ultimele luni ale anului, precum şi rezultatele unei eficientizări anticipate a activităţii companiei ne îndreptăţesc să ne aşteptăm la un an mai bun pentru Petrom în termeni de profitabilitate", consideră analistul Confident Invest. Acţiunile RRC au închis anul bursier la cotaţia de 0,1100 lei/titlu, faţă de cotaţia de 0,0875 lei/titlu la care se situau la finalul lui decembrie 2006.

În sectorul farmaceutic, anul 2007 a fost unul bun pentru Biofarm (BIO), care a înregistrat o creştere substanţială, mai ales în urma a două majorări de capital. "Perspectivele par foarte bune, existând posibilitatea vânzării companiei către un grup de profil străin", spune Virgil Livanov. În cazul Antibiotice Iaşi (ATB), evoluţia a stagnat, în pas cu demersurile statului de privatizare.

Pe ultima sută de metri, mai exact în ultima şedinţă bursieră, titlurile ATB s-au apreciat cu aproape 15%, ca urmare a anunţului făcut de AVAS în ziua precedentă. AVAS a anunţat ca va vinde compania farmaceutică prin licitatie cu strigare pe 18 martie, la un preţ de pornire de 136 milioane de euro, adică la un preţ pe acţiune de 2,0000 de lei.

Dacă cele două companii au obţinut rezultate bune în 2007, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Sicomed (SCD). Profitul în scădere explică şi o depreciere a preţului titlurilor SCD sub preţul din oferta din 2006 (1,3700 lei/acţiune) la 1,1700 lei/acţiune.

ANUL BURSIER 2007 ÎN CIFRE

14,23 miliarde de acţiuni tranzacţionate;
4,15 miliarde de euro - valoarea tranzacţiilor;
24,6 miliarde de euro - capitalizarea la sfârşitul anului;
Indicele BET - variaţie: +22,05%; indicele BET-Compozit - variaţie: +29,7%; indicele BET-FI - variaţie: + 24,8%;
61 de societăţi emitente;
2 societăţi delistate;
73 de intermediari

Deşi, în mod direct, emitenţii listaţi la Bucureşti nu au fost afectaţi, criza financiară a avut un puternic efect negativ asupra preţurilor
Marian Lupu,
analist în cadrul Estinvest Focşani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite