BVB taie din comisioanele de tranzacţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intermediarii vor plăti tarife cu 10% mai mici faţă de cele practicate în 2007 Diminuarea tarifelor şi a comisioanelor, operată începând de astăzi, ia în calcul un rulaj mediu de 14

Intermediarii vor plăti tarife cu 10% mai mici faţă de cele practicate în 2007

Diminuarea tarifelor şi a comisioanelor, operată începând de astăzi, ia în calcul un rulaj mediu de 14 milioane de euro pe piaţa principală.

Pentru a atrage noi investitori, dar şi din dorinţa de a-şi alinia costurile la cele oferite de bursele din vestul Europei, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au decis reducerea cu 10% a comisioanelor de tranzacţionare faţă de anul 2007.

Fără efect imediat pentru investitori

Brokerii consideră însă că diminuarea comisioanelor nu va fi resimţită imediat de către clienţii caselor de intermediere. O parte din casele de brokeraj au anunţat deja reducerea comisioanelor. SSIF Broker Cluj, pe locul şase în topul intermediarilor la sfârşitul lunii mai, şi-a redus comisioanele de la începutul acestei luni. Şi KD Capital Management a redus comisioanele aferente serviciilor de brokeraj cu valori cuprinse între 13 şi 17%.

Pe de altă parte însă, nu este de aşteptat ca intermediarii de talie mică să-şi ieftinească serviciile.

"Probabil că vor exista o parte din intermediari care vor scădea taxele, însă cea mai mare parte vor alege să nu majoreze comisioanele", este de părere Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani.

La rândul său, Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust, consideră că "reducerea comisioanelor practicate de operatorul pieţei va determina intermediarii să ia decizia scăderii comisioanelor percepute clienţilor, dar acest lucru se va petrece în timp".

Consultantul de investiţii Iulian Panait apreciază că este puţin probabil ca reducerile operate de BVB să coboare comisioanele caselor de brokeraj sub 0,5%. În momentul de faţă, comisionul intermediarilor poate ajunge şi la 0,35% în condiţiile unui rulaj lunar de aproximativ 500.00 - 700.00 de lei.

Încă departe de media europeană

Potrivit noii grile, pentru tranzacţionarea acţiunilor în secţiunea de piaţă Regular, este perceput un comision de 0,13% din valoarea vânzărilor şi de 0,05% din valoarea cumpărărilor. La acesta se adaugă comisioanele aplicate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi de Depozitarul Central.

În momentul de faţă, CNVM percepe un comision de 0,08% pentru tranzacţiile cu acţiuni (n.r. - la valoarea cumpărării) şi o cotă de 0,04% pentru cele cu obligaţiuni şi cu drepturi de preferinţă. Depozitarul Central percepe un comision de 0,0085% pentru serviciile de compensare şi decontare a tranzacţiilor pe baza netă - acţiuni şi drepturi (n.r. - atât la vânzare, cât şi la cumpărare).

Încă ne aflăm departe de media europeană, susţin brokerii. "Pe bursele europene, media comisionului procentual aplicat valorii tranzacţionate este de aproximativ 0,15%", subliniază Adrian Simionescu.

În condiţiile în care media zilniă a tranzacţiilor va urca la 16 milioane de euro, BVB va mai opera o reducere cu 5% a comisioanelor de tranzacţionare. În primele cinci luni, rulajul mediu obţinut pe piaţa principală a fost de 9,7 milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite