BVB, printre cele mai ieftine pieţe din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea indicatorilor financiari va stimula întoarcerea investitorilor Valul corecţiilor a făcut din Bursa de la Bucureşti una dintre cele mai atractive pieţe din regiune. Indicatorii

Valoarea indicatorilor financiari va stimula întoarcerea investitorilor

Valul corecţiilor a făcut din Bursa de la Bucureşti una dintre cele mai atractive pieţe din regiune. Indicatorii financiari situează BVB după Ungaria, Letonia, Polonia şi Estonia.

Deprecierile de peste 40% resimţite de la începutul acestui an bursier de indicii reprezentativi pentru piaţa românească de capital au urcat BVB în primele zece cele mai afectate burse din lume de criza financiară.

Într-un clasament realizat de Intercapital Invest pe baza a 37 de indici pentru pieţe din SUA şi Europa, indicele BET (reprezentativ pentru evoluţia celor mai lichide zece emitenţi) ocupă locul patru, iar indicele BET-Compozit - pe locul şapte.

Blue-chips-urile, pe locul 11

Cei doi indici se află, însă, destul de sus şi într-un top după valoarea indicatorului P/E (raportul dintre preţul acţiunilor în piaţă şi profitul pe acţiune). În prezent, indicele P/E pentru indicii pieţei autohtone sunt de 10,43 (BET) şi, respectiv, de 14,64 (BET-C).

Aceste valori clasează blue-chips-urile româneşti pe locul 11 ca atractivitate în rândul indicilor evaluaţi şi pe locul cinci în rândul indicilor reprezentanţi pentru ţările emergente, după Ungaria (cu o valoare a P/E de 8,05), Letonia (8,16), Polonia (8,98) şi Estonia (9,03).

Valoarea indicatorilor financiari va reprezenta unul dintre principalii stimuli pentru readucerea investitorilor pe piaţa românească. "Va fi principalul aspect luat în calcul de investitori, alături de contextul macroeconomic, în condiţiile în care pieţele externe se calmează.

Iar bursele emergente, cele mai afectate de turbulenţele internaţionale, vor fi şi cele mai căutate", consideră Adrian Ceuca, director general adjunct în cadrul SSIF Broker.

În iulie 2007, când indicii BVB au înregistrat cele mai mari valori de până acum, P/E pentru indicele BET era de 27,61, iar pentru indicele BET-C - de 22,57. Indicele P/E poate fi interpretat şi ca perioada de timp în care se recuperează investiţia în acţiunile unei companii din profitul acesteia.

Poziţionarea în clasamentele pieţelor în funcţie de atractivitate ca indicatori financiari arată totodată şi gradul de supraîncălzire la care ajunsese bursa de la Bucureşti la jumătatea anului trecut, element care a catalizat, o dată în plus, scăderile care au urmat.

Afaceri de 25,3 miliarde de lei

Şi rezultatele favorabile raportate, în primul semestru, de emitenţi ar putea contribui la revenirea jucătorilor de calibru. Companiile tranzacţionate pe piaţa principală au raportat, în primele şase luni, un profit net cumulat de 3,47 miliarde de lei şi afaceri totale de 25,38 miliarde de lei, în creştere cu 44,71%, respectiv cu 52,61% faţă de perioada similară a anului trecut, arată analiştii Intercapital.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite