BRD - Societe Generale bate BCR la profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatul net al francezilor l-a depăşit cu peste 400 milioane de lei pe cel al austriecilor în 2007 Lupta strânsă dintre primele două instituţii de credit de pe piaţa bancară

Rezultatul net al francezilor l-a depăşit cu peste 400 milioane de lei pe cel al austriecilor în 2007

Lupta strânsă dintre primele două instituţii de credit de pe piaţa bancară românească a determinat o schimbare de ierarhie la finele anului trecut. Rezultatele prezentate de cei doi jucători pentru 2007 arată că BRD ocupă acum prima poziţie în sistem, în funcţie de profitul net, devansând BCR.

Potrivit Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), rezultatul net consolidat al BRD se ridica la finele anului trecut la 1.022 milioane lei, cu aproape 100 milioane de lei peste cel al BCR (924 milioane de lei). În acest caz, ambele grupuri au înregistrat creşteri comparativ cu rezultatele obţinute în 2006 (de 45,8% pentru BRD şi de 22,3% pentru BCR).

Dacă luăm în considerare însă Standardele Româneşti de Contabilitate (RAS), lucrurile stau diferit. Profitul net obţinut în 2007 de BRD se ridică la 932 milioane de lei, iar al BCR - la doar 491,87 milioane de lei.

Astfel, francezii au înregistrat o creştere a performanţelor cu 36% faţă de 2006, în timp ce austriecii s-au confruntat cu o pierdere de profit de 37%. BRD le va acorda acţionarilor dividende în valoare unitară de 0,59205 lei pentru exerciţiul financiar 2007. În acelaşi timp, BCR a anunţat un dividend de 0,46678 lei/acţiune, în creştere cu 0,5% faţă de cel acordat pentru anul 2006.

Retailul a tras în jos câştigul Băncii Comerciale Române

Câştigurile în scădere înregistrate de cea mai mare bancă din sistem în funcţie de valoarea activelor ar putea fi justificate de activitatea deficitară pe partea de retail.

Deşi BCR a suportat anul trecut costuri ridicate cu restructurarea şi transformarea băncii, pierderile de profit, care se ridică la aproape 300 de milioane de lei, survin în urma unei slabe administrări a activităţii de retail a băncii, susţin surse din piaţă.

"Activitatea de retail a băncii a avut rezultate slabe, prin pierderi mari, care au fost cauzate de un volum mare de credite care nu au fost rambursate", ne-au declarat sursele menţionate. Activitatea de retail a băncii este condusă, de la sfârşitul lui 2006, de vicepreşedintele ceh Martin Skopek.

Banca Comercială Română a început anul trecut un amplu proces de restructurare. Acesta are ca scop consolidarea băncii în poziţia de lider al sistemului bancar românesc, creşterea profitabilităţii băncii şi alinierea la standardele grupului Erste Bank, din care face parte. Restructurarea presupune schimbări majore în structura de organizare a băncii, a personalului şi a produselor şi serviciilor noi ce vor fi oferite.

Tot pentru a sprijini activitatea de retail, Consiliul de Administraţie al băncii a numit, la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, un nou preşedinte executiv, Dominic Bruynseels. Noul preşedinte a activat timp de 27 de ani în cadrul Barclays Bank. Cel mai recent, el a ocupat funcţia de Senior Executive Director al diviziei Barclays de Retail şi Corporate Banking Global în Pieţe Emergente.

Bruynseels se va alătura conducerii BCR începând cu 1 mai şi va prelua conducerea efectivă a băncii după primirea aprobărilor din partea Băncii Naţionale a României (BNR). Bruynseels îl va înlocui pe actualul preşedinte interimar, Manfred Wimmer, care a fost numit la 1 decembrie 2007 în locul lui Nicolae Dănilă, care s-a retras din funcţie după şapte ani în care a condus BCR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite