Identitate furată de amicul din copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Aniţulesei (50 de ani), om de afaceri din Dorohoi, s-a trezit peste noapte că are cazierul plin de condamnări penale pentru mai multe fapte de care habar nu avea. Datele bărbatului au fost folosite de un prieten din copilărie pentru a scăpa de executarea unei pedepse cu închisoarea pentru furt.

Problemele lui Mihai Aniţulesei (50 de ani) au început în 2006. Omul de afaceri din Dorohoi, născut în localitatea Dersca, şi-a pus pe roate o afacere cu tâmplărie şi a vrut să participe la o licitaţie organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Pentru că era obligatoriu la dosarul de participare şi cazierul judiciar al administratorului societăţii, bărbatul s-a prezentat la poliţie. „Cazierul meu era plin de condamnări, ultimele cu executare. Eu, potrivit bazei de date a Poliţiei Române, am fost şi închis şi mi-am văzut şi de afacere în acelaşi timp. Am fost prezent în două locuri în acelaşi timp", a povestit Mihai Aniţulesei.

Transfer de fărădelegi

Pentru a lămuri încurcătura, bărbatul a cerut sprijinul juristului societăţii pe care o administrează şi, împreună cu poliţiştii din Dorhgoi, a dat de dosarul prin care a fost condamnat la un an şi o lună de închisoare pentru furt. „Nu era vorba despre mine, ci despre Alexandru Dumitraş, un prieten din copilărie care fusese prins la furat din autovehicule, în aceeaşi zi în care a ieşit din închisoare pentru o altă condamnare. Pentru a nu mai face puşcărie a dat datele mele de identitate", a specificat Mihai Aniţulesei.

Concret, prietenul din copilărie al omului de afaceri a fost prins, în 1994, în timp ce spărgea un autovehicul în Timişoara. Sistemul de lucru învechit şi logistica precară a Poliţiei Române din acea perioadă l-au avantajat pe infractor. „În asemenea cazuri, Poliţia din Timişoara ne solicita datele de identificare ale unei persoane cu anumite semnalmente şi datele pe care le declarau. Dacă ştia numele complet, data de naştere şi numele părinţilor era de ajuns pentru noi. La noi exista această persoană şi am trimis şi restul datelor de identificare", a declarat un poliţist care a activat în Dorohoi în 1994. Practic, toate fărădelegile lui Alexandru Dumitraş au fost trecute până în 2006 în cazierul lui Mihai Aniţulesei.

Cere daune de 400.000 de lei

Mihai Aniţulesei s-a adresat instanţelor de judecată încă din 2006 pentru a-şi curăţa cazierul pătat dintr-o eroare judiciară şi abia în 2008 şi-a recăpătat complet identitatea. „Am bătut nenumărate drumuri la Timişoara, unde s-a judecat cauza. Bani cheltuiţi cu avocaţi, jurişti şi specialişti. Nu am putut participa la licitaţii şi nici în viaţa politică nu am putut intra din cauza trecutului meu de «infractor»", a declarat bărbatul cu identitatea furată.

Afaceristul din Dorohoi a dat statul în judecată pentru daunele produse de eroarea judiciară. „La Tribunalul Botoşani am cerut 400.000 de lei daune materiale şi morale. Angajaţii statului au greşit, ei să plătească. Tribunalul Botoşani mi-a respins acţiunea şi am făcut recurs la ­Curtea de Apel Suceava. Am primit, în martie, daune de doar 50.000 de lei şi am făcut recurs şi la această decizie", a menţionat Mihai Aniţulesei.

Infractorul a fugit în Italia

Hoţul de identitate Alexandru Dumitraş (50 de ani) a plecat în Italia. „Acum este plecat, cică la muncă. A fost luat de fratele său, care este un electrician deosebit. Îl ţin minte, când era mai tânăr  şi venea de fiecare dată la mătuşa lui, tuns zero, se auzea pe uliţă că a ieşit iar Săndică din închisoare. Nu este căsătorit şi nici nu are copii ", a spus Viorel Ursulică, vecin cu Dumitraş în comuna Dersca. 

"Eu, potrivit bazei de date a Poliţiei Române, am fost şi închis şi mi-am văzut şi de afacere în acelaşi timp."
Mihai Aniţulesei
om de afaceri

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite