BOR propune Bisericii Ortodoxe Ruse recunoaşterea Patriarhiei Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Ortodoxă Română (BOR) şi Biserica Rusă au căzut de acord, în urma întâlnirii de joi din Bulgaria, că "trebuie să coopereze şi să continue dialogul pe tema celor trei eparhii

Biserica Ortodoxă Română (BOR) şi Biserica Rusă au căzut de acord, în urma întâlnirii de joi din Bulgaria, că "trebuie să coopereze şi să continue dialogul pe tema celor trei eparhii reactivate de BOR pe teritoriul Republicii Moldova, deşi au poziţii diferite", anunţă Patriarhia Română într-un comunicat.

Cotidianul nostru a mai aflat că partea română a înaintat o propunere-şoc: unirea celor două mitropolii sub o singură unitate bisericească comună şi autocefală. "Deocamdată, dialogul va continua la nivelul mitropoliilor, pe plan local, iar în rezolvarea problemelor existente trebuie să predomine spiritul canoanelor, şi nu litera acestora", ne-a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Deşi s-a vrut a se desfăşura în spirit de "frăţietate ortodoxă", întâlnirea de joi nu a fost lipsită totuşi de provocări.

La începutul întâlnirii, sub pretextul că nu a fost înştiinţată cu privire la participarea la negocieri a unei a treia părţi, delegaţia Patriarhiei României a cerut ca mitropolitul bulgar Gavriil Lovcianski să părăsească negocierile. Referitor la acest episod, părintele Stoica ne-a declarat că "nu există nici un scandal, dar Patriarhia Română a considerat că întâlnirea este una bilaterală".

Cu doar o zi înainte, pe site-ul oficial al Bisericii Ruse a fost postată o scrisoare adresată patriarhului Moscovei şi întregii Rusii, Aleksei al II-lea, din partea mitropolitului Varşoviei, IPS Sava. În ea se spunea că "deschiderea de noi eparhii uimeşte şi ruşinează conştiinţa ortodoxă". (Corvin Luca Ariciuc, George Peţu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite