BNR ia în vizor externalizarea creditării bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui proiect de regulament emis de BNR, instituţiile de credit vor putea să-şi externalizeze activităţiile de creditare sau de atragere de depozite numai către furnizorii care

Potrivit unui proiect de regulament emis de BNR, instituţiile de credit vor putea să-şi externalizeze activităţiile de creditare sau de atragere de depozite numai către furnizorii care deţin o autorizaţie echivalentă cu cea deţinută de bancă. Proiectul urmează să fie supus dezbaterilor publice. În cadrul aceloraşi discuţii vor fi incluse şi o serie de recomandări ale Comitetului European al Supraveghetorilor bancari.

Măsură suplimentară de control

"Este o măsură suplimentară de întărire a funcţiei de control. Totuşi, cred că băncile din ţara noastră acţionează cu prudenţă atunci când hotărăsc să-şi externalizeze activitatea de creditare", ne-a declarat Cătălin Măciucă, dealer la Romexterra Bank. Documentul atrage atenţia asupra faptului că externalizarea nu trebuie să determine nicio delegare a responsabilităţilor structurii de conducere a instituţiei de credit şi că riscurile vor aparţine în continuare băncilor.

În plus, externalizarea activităţilor semnificative ale unei bănci este supusă notificării prealabile a BNR, operaţiunea urmând să fie efectuată cu două luni anterior datei la care se preconizează încheierea contractului.

Proiectul de regulament mai include prevederi legate de cadrul intern de administrare a activităţii instituţiilor de credit şi de procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri.

În cazul unei externalizări în lanţ, instituţiile de credit îşi pot da acordul pentru o astfel de operaţiune doar dacă subcontractorul îşi asumă aceleaşi obligaţii precum cele stabilite în sarcina furnizorului extern primar, inclusiv obligaţiile în relaţie cu BNR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite