BNR dă verdictul în cel mult două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forma finală a regulamentului de limitare a riscului de credit pentru persoanele fizice urmează să fie adoptată în următoarele două săptămâni. Practic, banca centrală va decide

Forma finală a regulamentului de limitare a riscului de credit pentru persoanele fizice urmează să fie adoptată în următoarele două săptămâni.

Practic, banca centrală va decide care va fi gradul maxim de îndatorare, peste venituri declarate de către români în anul anterior la Fisc, în limita căruia persoanele fizice vor putea lua credite. Considerând o astfel de măsură nebirocratică bancherii au solicitat ca pragul să fie ridicat de la 20%, la 50%, însă oficialii băncii BNR au refuzat.

În ceea ce priveşte obligativitatea instituţiilor de credit de a furniza clienţilor o analiză de tip "stress test", viceguvernatorul Băncii Naţionale, Cristian Popa, a declarat ieri că o decizie în acest sens nu a fost luată încă, dar că doreşte ca testul de fiabilitate să fie încorporat în activitatea băncilor. "Acest test nu trebuie să arate clientului că arată bine atunci când intră într-o bancă, ci să-i demonstreze că poate face faţă obligaţiilor pe care şi le-a asumat, în situaţii dure", spune Popa.

Speculaţiile continuă

O decizie finală ar spulbera speculaţiile născute în jurul subiectului "stress testing". Consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu, a susţinut că testul de stres va fi aplicat numai anumitor categorii de clienţi, în funcţie de veniturile pe care le realizează.

Cu puţin înainte însă, surse din BNR, citate de agenţia de ştiri Mediafax, au declarat că testul de stres nu va fi aplicat şi că, în compensaţie, s-ar putea introduce ajustarea gradului de îndatorare în funcţie de riscuri, inclusiv de riscul valutar.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite