BNR susţine că supraîncălzirea economiei alungă investitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capacităţile de rambursare pot scădea, iar sistemul bancar s-ar confrunta cu o "creştere majoră" a riscurilor de credit Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lansat o nouă tiradă la

Capacităţile de rambursare pot scădea, iar sistemul bancar s-ar confrunta cu o "creştere majoră" a riscurilor de credit

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lansat o nouă tiradă la adresa politicilor guvernamentale, arătând, de data aceasta, că în lipsa stabilizării şi în condiţiile supraîncălzirii economiei investitorii ar putea să-şi schimbe percepţiile.\

Consecinţele ar fi dezastruoase: scăderea intrărilor de capital, deprecierea leului, creşterea inflaţiei şi reducerea capacităţii de rambursare atât a populaţiei, cât şi a firmelor.

Într-o disertaţie la Universitatea de Vest din Timişoara, Mugur Isărescu a enunţat factorii ce ar putea declanşa o schimbare de atitudine a investitorilor faţă de România, ca şi posibilele efecte ale acestui fenomen.

"O supraîncălzire a economiei contribuie la lărgirea, în continuare, a deficitului de cont curent şi la presiunile inflaţioniste. Când aceste efecte nu sunt însoţite de o întărire corespunzătoare a politicilor de stabilizare, creşte probabilitatea apariţiei unei schimbări în percepţia investitorilor.

Această schimbare poate conduce la o scădere a intrărilor de capital şi la o corecţie rapidă a cursului de schimb (depreciere).

În aceste condiţii, creşterea economică s-ar încetini, iar inflaţia ar creşte, capacitatea de rambursare a datoriilor ar scădea, atât la nivelul gospodăriilor populaţiei, cât şi la nivelul companiilor, iar sectorul bancar s-ar confrunta cu o creştere majoră a riscului de credit", a subliniat Isărescu

Dacă răspunsul nu ar veni din partea altor politici, aşa cum ar fi normal, atunci BNR ar fi nevoită să crească din nou ratele dobânzii, a avertizat guvernatorul.

Anii electorali, nefavorabili pentru reforme

La categoria factori externi este amintit apetitul scăzut pentru risc, după criza de pe piaţa creditelor imobiliare cu risc sporit în SUA.

Asta în condiţiile în care "există anticipaţii că defictul contului curent va depăşi14-16% din PIB, iar finanţarea acestui deficit se realizează preponderent prin împrumuturi pe termen scurt".

La factorii interni, guvernatorul a amintit "relaxarea politicii fiscale în anul 2008" şi "perspectiva negativă asupra politicilor economice în cazul în care alegerile pentru Parlamentul European ar evidenţia o foarte joasă popularitate pentru guvern". Iar alegerile generale din 2008 şi cele prezidenţiale din 2009 "limitează disponibilitatea guvernului pentru întărirea semnificativă a politicii fiscale".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite