BNR a urcat prognoza de inflaţie pentru finalul anului la 4,5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR a urcat prognoza de inflaţie pentru finalul anului la 4,5%
BNR a urcat prognoza de inflaţie pentru finalul anului la 4,5%

Banca Naţională a României (BNR) şi-a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,3% la 4,5%, ca urmare a influenţei mai mari a accizelor la tutun şi a preţurilor administrate, potrivit lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, citat de NewsIn.

„Principalul factor îl constituie accizele la tutun, care contribuie cu 0,5% în sus. O altă contribuţie uşoară, de 0,1%, o au şi preţurile administrate‟, a afirmat Isărescu. El a adăugat că săptămâna viitoare, când vor fi publicate datele privind inflaţia pe luna octombrie, se va observa că aceasta „va intra bine în indicele de variaţie‟.
Ultimele statistici arată că rata anuală a inflaţiei a coborât în septembrie la 4,94%, de la 4,96% în august, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
BNR a fixat pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), astfel că noua prognoză se situează la limita superioară a bandei de variaţie din jurul ţintei.

Inflaţie de 3% în 2011

Pentru sfârşitul lui 2010, BNR şi-a menţinut prognoza de inflaţie la 2,6%, în condiţiile în care şi-a fixat o ţintă de inflaţie de identică cu cea de anul acesta. În 1, ţinta este de 3%. Mugur Isărescu, a calificat acest procent, stabilit de banca centrală pentru finalul lui 2011, ca fiind "rezonabil şi balansat", precizând că banca centrală o va discuta cu viitorul guvern.
Aceasta este cea mai ambiţioasă ţintă asumată până acum de BNR, de la adoptarea acestei strategii de politică monetară, în 2005. Pentru 2009 şi 2010, ţinta a fost fixată la 3,5% plus/minus un punct procentual (2,5-4,5%).

Nu este nevoie de o ajustare suplimentară a cursului

Guvernatorul BNR consideră că nu e nevoie de o ajustare a cursului de schimb, pentru că fundamentele economice sunt mult mai bune decât cele de anul trecut. Pentru asta el a dat exemplu ajustatarea masivă a deficitului de cont curent din acest an. În plus, deficitul de cont curent, ce a fost anul trecut la un nivel nesustenabil de peste 12% din PIB, s-a ajustat în acest an cu circa 8% din PIB, până spre 4%. „O altă depreciere a cursului ar duce la o ajustare şi mai mare a contului curent‟, a mai spus Isărescu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite