BNR a redus dobânda de referinţă la 9% şi rezervele minime obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iulie rata dobânzii de politică monetară va fi de 9% pe an, iar rezervele minime obligatorii (RMO) scad la 15% la pasivele în lei, şi la 35% la pasivele în valută, începând cu perioada de aplicare 24iulie-23 august 2009. De la începutul lui 2009, BNR a coborât dobânda cheie cu 1,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 9%.

În şedinţa din 30 iunie 2009, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:
• Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 9,0% pe an de la 9,5% începând cu data de 1 iulie 2009;
• Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 15% de la 18% începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009;
• Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 35% de la 40% începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009.

În urma acestei decizii, dobânda de politică monetară revine la nivelul în vigoare în perioada februarie-martie 2008. De la începutul lui 2009, BNR a coborât dobânda cheie cu 1,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 9%.
De asemenea, scad automat, începând din 1 iulie, şi dobânzile la facilitatea de credit (lombard), de la 13,5% la 13% pe an, şi la facilitatea de depozit de la 5,5% la 5%, în condiţiile în care acestea sunt fixate la plus/minus patru puncte procentuale faţă de dobânda cheie

Dacă decizia de reducere a dobânzii de politică monetară de la 9,5% la 9% - pe care banca centrală o percepe băncilor la injecţiile de lichiditate în piaţă prin operaţiuni repo - era aşteptată, scăderea simultană a rezervelor minime obligatorii la lei şi valută a surprins, unii analiştii mizând fie pe o mişcare mai prudentă, de diminuare pe un singur palier, fie pe o menţinere a nivelului actual. Scăderea dobânzii cheie era necesară pentru relansarea creditării, în condiţiile scăderii PIB în primul trimestru cu6,2%.

Rezervele minime obligatorii scad la resursele în lei şi valută atrase de bănci cu scadenţă reziduală sub doi ani şi la cele cu scadenţă peste doi ani, dar care au clauză de rambursare anticipată. Pentru finanţările atrase cu scadenţă peste doi ani fără clauze de rambursare anticipată, nivelul RMO este zero atât la lei, cât şi la valută. Banca centrală plăteşte în prezent băncilor, la rezervele minime constituite, dobânzi anuale de 5,11% la lei, 2,67% la euro şi 1,07% la dolari.

Economiştii estimează că măsura de reducere a rezervelor minime obligatorii va îmbunătăţi lichiditatea din piaţă fără a crea, însă, un exces şi fără a schimba comportamentul BNR, care va continua să gestioneze nivelul lichidităţii prin operaţiuni de piaţă.

„Pe segmentul creditării populaţiei, estimăm că, la nivel de piaţă, gradul de îndatorare este de aproximativ 20%, în condiţiile în care gradul de îndatorare al celor efectiv împrumutaţi este de aproximativ 40%. Pe segmenul companiilor, contextul economic actual face dificilă o activitate de creditare puternică“, a declarat economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru. El se aşteaptă ca băncile să folosească o parte din banii eliberaţi pentru investiţie în titluri de stat, cu atât ma mult dacă Finanţele vor începe să emită şi obligaţiuni în valută. Segmentul care va fi imediat accesibil pentru creditare va fi cel al împrumuturilor date prin programul Prima Casă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite