BNR coboară dobânda cheie la 8% şi menţine rezervele minime obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a coborât dobânda de politică monetară de la 8,5% la 8%. În plus, va menţine rezervele minime obligatorii solicitate băncilor la pasivele în lei şi valută la actualele niveluri, de 15%, respectiv 30%.

Este cea de-a cincea scădere a dobânzii cheie în acest an, după cele din februarie, de la 10,25% la 10% şi din mai până la 9,5%. În iunie BNR a scăzut dobânda de politică monetară la 9% şi în august până la 8,5%.
Noul nivel al dobânzii de politică monetară este la un minim din februarie 2008. De atunci, banca centrală a urcat dobânda cheie până la un vârf de 10,25%, nivel înregistrat în perioada august 2008 - februarie 2009.

Banca centrală a mai anunţat că va continua gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar în vederea consolidării canalelor de transmisie a politicii monetare. În plus, va asigura realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare

Ca urmare a scăderii dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, scad şi dobânzile la facilitatea de creditare (credit Lombard), de la 12,5% la 12% pe an, precum şi la facilitatea de depozit, de la 4,5% la 4%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite