BNR a injectat în piaţă suma record de 15 miliarde lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR a injectat în piaţă suma record de 15 miliarde lei
BNR a injectat în piaţă suma record de 15 miliarde lei

Băncile au prelungit din nou împrumutul acordat la începutul acestei luni de BNR în valoare de 15,08 miliarde lei (3,53 miliarde euro).

La operaţiunile de tip repo au participat 31 de bănci. Împrumuturile s-au realizat la o dobânda egală cu cea de politică monetară, respectiv 8% pe an şi cu aceeaşi scadenţă, vineri, 9 octombrie.

"Au fost două operaţiuni repo făcute de banca centrală, la o dobândă de 8%. La prima operaţiune au participat 21 de bănci care au atras 11 miliarde de lei. Probabil că a doua operaţiune s-a făcut pentru unele bănci care nu participaseră prima dată. Este o valoare record, pentru că în ultima perioadă nu am văzut o astfel de sumă. Este posibil să fi fost şi alte injecţii la fel de mari, dar pe bază bilaterală", a declarat, pentru NewsIn, un dealer bancar .

La 5 octombrie, BNR a injectat în piaţa bancară 11,2 miliarde lei (2,62 miliarde euro) pentru 22 bănci, la o dobândă de 8%, cu scadenţa pe 7 octombrie, după ce, pe 1 octombrie, banca centrală a făcut o operaţiune repo prin care a injectat 11,97 miliarde lei (2,77 miliarde euro) la aceeaşi dobândă, cu scadenţa pe 5 octombrie.

Nivelul mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) afişat de BNR este de 9,68% pe an, în creştere faţă de cel din şedinţa precedentă, de 9,61% pe an.

Pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobânda a urcat la 10,18% pe an, de la nivelul afişat ieri de 10,11% pe an.

Nivelul dobânzilor interbancare a coborât la aproximativ 8-9% pe an. Acesta se plasează în continuare peste dobânda de politică monetară, de 8% pe an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite