BNR menţine dobânda de politică monetară la 7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Băncii Naţionale a României au hotărât, ieri, să păstreze rata dobânzii de politică monetară la 7%, precum şi controlul ferm al lichidităţii de pe pieţele financiare.

Oficialii Băncii Naţionale a României au hotărât, ieri, să păstreze rata dobânzii de politică monetară la 7%, precum şi controlul ferm al lichidităţii de pe pieţele financiare.

BNR nu a modificat nivelul rezervelor minime obligatorii la lei sau valută. Deciziile erau anticipate de cea mai mare parte a pieţei financiare, ţinând cont de evoluţia recentă a inflaţiei, cursului de schimb şi a creditului neguvernamental.

Astfel, comunicatul băncii centale arată faptul că analiza indicatorilor macroeconomici relevă încetinirea procesului de dezinflaţie şi a creşterii economice în principal datorită şocurilor de natura ofertei (impactul secetei prelungite asupra sectorului agricol), dar şi ca urmare a menţinerii presiunilor din partea cererii interne. Aceste presiuni sunt evidenţiate şi de accentuarea dezechilibrului extern.

Rata anuală a inflaţiei a crescut, în luna august, la nivelul de 4,96%, aproape de limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei pentru acest an. Motivul ţine atât de majorarea semnificativă a preţurilor produselor alimentare, cât şi de corecţia cursului de schimb al leului pe fondul turbulenţelor manifestate recent pe pieţele financiare internaţionale. În august, moneda naţională a înregistrat o depreciere de aproape trei procente.

Perspective negative pentru rata inflaţiei

Pe lângă preţurile produselor alimentare şi cele ale bunurilor de import, o altă ameninţare inflaţionistă vine din partea salariilor. Oficialii băncii centrale subliniază faptul că ritmul de creştere a productivităţii continuă să se situeze sub cel al salariilor.

În plus, împrumuturile acordate populaţiei şi companiilor par să accelereze. "În domeniul monetar se remarcă revigorarea creditului acordat sectorului neguvernamental pe fondul accelerării ritmului de creştere a componentei în valută", explică oficialii BNR.

Astfel, perspectivele inflaţiei pe termen scurt s-au înrăutăţit pe fondul prelungirii impactului secetei asupra preţurilor produselor alimentare şi din cauza incertitudinilor legate de evoluţia cursului de schimb. De aceea, Consiliul de Administraţie al BNR consideră că menţinerea sustenabilităţii procesului de dezinflaţie reclamă păstrarea unei conduite prudente a politicii monetare, precum şi un sprijin puternic din partea politicii fiscale şi de venituri în cadrul mixului de politici macroeconomice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite