BNR loveşte investiţiile, nu consumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancherii cred că măsurile băncii centrale vor afecta în primul rând creditarea ipotecară Reprezentanţii băncilor se vor întâlni vineri pentru a dezbate regulile propuse recent de

Bancherii cred că măsurile băncii centrale vor afecta în primul rând creditarea ipotecară

Reprezentanţii băncilor se vor întâlni vineri pentru a dezbate regulile propuse recent de banca centrală. Aceştia consideră măsura ineficientă în limitarea consumului.

La doar câteva zile după ce Banca Naţională a propus noi reglementări ale creditării persoanelor fizice, reacţiile băncilor comerciale au început să apară. Propunerea băncii centrale de a lua în calcul, la acordarea unui împrumut venitul declarat fiscal în anul anterior este văzută de bancheri ca fiind birocratică şi ineficientă în procesul de limitare a consumului. Mai mult, măsura va afecta investiţiile şi va împovăra atât băncile, cât şi clienţii.

"În forma propusă de BNR, noile măsuri nu ar atinge consumul, ci ar influenţa mai degrabă creditele ipotecare. Consider că propunerile băncii centrale sunt birocratice şi împovărează atât băncile, cât şi clienţii", a declarat preşedintele Volksbank România, Gerald Schreiner. În plus, acesta a subliniat faptul că nu se ştie în ce măsură autorităţile fiscale sunt pregătite să elibereze dintr-odată un număr cu mult mai mare de documente.

Regulamentul BNR, în dezbatere

Măsurile propuse de banca centrală ar trebui să includă o separare clară între băncile agresive pe segmentul creditelor de consum şi cele conservatoare, cu o politică de risc prudenţială. "Ar trebui să se facă o separare clară între băncile conservatoare, cu un portofoliu redus de credite de consum, şi băncile agresive pe acest segment", a declarat ieri, Herwig Burgstaller, vicepreşedinte al Volksbank pentru risc şi retail.

Reprezentanţii băncilor comerciale se vor întâlni vineri să discute regulile referitoare la creditarea populaţiei puse de banca centrală în dezbatere publică.Volksbank a obţinut, în primele şase luni ale acestui an, un profit brut de 17,7 milioane euro, mai mare cu 64% faţă de acelaşi interval din 2007, pe fondul creşterii de peste două ori a portofoliului de credite. Volumul împrumuturilor acordate de bancă a ajuns la 2,9 miliarde euro la finalul lui iunie 2008.

Măsuri birocratice, dar necesare

Reprezentanţii băncii centrale consideră totuşi că noile reglementări supuse dezbaterii sunt necesare pentru a proteja atât populaţia, cât şi băncile, chiar dacă acest fapt implică un grad mai mare de birocraţie.

"Chiar dacă presupune mai multă birocraţie, e bine să fim mai riguroşi într-o ţară în care clienţii nu prea au cultură bancară, lucru care mai târziu ar putea afecta atât debitorii, cât şi creditorul", ne-a declarat Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR.

În plus, acesta a subliniat că măsurile propuse vizează limitarea creşterii creditării, în special cea a populaţiei, pentru consum, iar argumentele sunt atât de ordin prudenţial, cât şi macroeconomic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite