BNR lasă leul să zburde liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Mugur Isărescu nu exclude varianta temperării aprecierii monedei naţionale, dar măsura se va aplica numai atunci când întărirea leului va deveni una îngrijorătoare

Guvernatorul Mugur Isărescu nu exclude varianta temperării aprecierii monedei naţionale, dar măsura se va aplica numai atunci când întărirea leului va deveni una îngrijorătoare

Trendul pozitiv înregistrat de aprecierea monedei naţionale nu va fi influenţat de o eventuală intervenţie a Băncii Naţionale pe piaţa valutară. Motivul? Banca centrală nu consideră întărirea din ultima perioadă a leului ca fiind una îngrijorătoare. Ultimele declaraţii ale guvernatorului privind politica monetară au adus forţe noi leului, care s-a apreciat din nou în ultima zi a săptămânii trecute.

Cursul afişat în ultima zi a săptămănii trecute de BNR arăta o apreciere a monedei naţionale cu peste doi bani faţă de euro, de la 3,1999 lei/euro, cât era joi, la 3,1774 lei/euro. Practic, acest nivel nu a mai fost atins din luna iunie 2002, când banca centrală a afişat un curs de 31.687 lei vechi pentru un euro. Prezent la Zurich pentru a sărbători centenarul băncii centrale elveţiene, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că Banca Naţională a României (BNR) nu va interveni în mod direct în piaţă pentru a stopa întărirea leului decât în cazul în care aceasta ar deveni una profund îngrijorătoare.

Interpelat de agenţia MNSI, Mugur Isărescu a ţinut totuşi să precizeze faptul că banca centrală a României nu va scoate total din calcule varianta intervenţiei pe piaţa monetară pentru a mai tempera aprecierea leului în raport cu moneda unică europeană. "Atât timp cât nu suntem profund îngrijoraţi cu evoluţiile de pe piaţa valutară nu vom interveni. Aceasta a fost de fapt politica pe care am preferat-o în ultimii doi ani. Însă este prea mult să spunem că nu vom interveni niciodată, mai ales când vorbim despre o economie deschisă de mici dimensiuni", a declarat guvernatorul BNR.

Declaraţii cu efect de energizant

Nivelul atins vineri reprezintă un maxim al monedei naţionale din ultimii cinci ani. Vineriea trecută, băncile cotau euro la 3,1700 - 3,1720 lei în jurul orei 16.30, cu trei bani mai puţin faţă de închiderea de joi. Interesant este faptul că evoluţia de apreciere a leului a fost încurajată chiar de declaraţiile guvernatorului privind neintervenţia BNR pe piaţa monetară, cotaţiile coborând, imediat după publicarea acestora în mass-media, la 3,17 lei/euro. Analiştii notează că leul este una dintre cele mai performante valute din statele emergente din acest an, după ce s-a apreciat cu peste 6% faţă de euro, după intrarea puternică a investitorilor străini, pe fondul aderării la UE. Investiţiile cu caracter speculativ atrase în special de ratele înalte ale dobânzii pe termen scurt, pot reacţiona pozitiv zilele următoare la declaraţiile date vineri presei de guvernator. "Intrările de capital speculativ se situează la un nivel de 2,5 miliarde euro, însă valoarea aceasta nu va genera riscuri semnificative", a declarat preşedintele executiv al BCR, Nicolae Dănilă.

Surse din piaţă afirmă că, după anunţul BNR, investitorii au început să pună presiune pe cererea de monedă naţională, cumpărând o cantitate destul de însemnată - fapt încurajat şi de ratele neobişnuit de ridicate ale dobânzilor de pe piaţa interbancară. În acest moment, analiştii consideră că o eventuală intervenţie pe piaţă a băncii centrale, prin reducerea ratei dobânzii, efectul de temperare a leului va fi foarte mic asupra cursului.

Atât timp cât nu suntem profund îngrijoraţi cu evoluţiile de pe piaţa valutară, nu vom interveni. Aceasta a fost de fapt politica pe care am preferat-o în ultimii doi ani.
Mugur Isărescu,
guvernatorul BNR

Intrările de capital speculativ se situează la un nivel de 2,5 miliarde euro, însă valoarea aceasta nu va genera riscuri semnificative
Nicolae Dănilă,
preşedintele executiv al BCR

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite