UPDATE: BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru 2009 şi 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE: BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru 2009 şi 2010
UPDATE: BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru 2009 şi 2010

Banca Naţională a României a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru 2009, de la 4,4% la 4,3%, iar estimarea pentru indicatorul aferent anului viitor a fost redusă de la 2,8% la 2,6%, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Rata inflaţiei este în scădere, iar procesul de dezinflaţie s-a consolidat în trimestrul doi, a spus Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a arătat însă că şi în trimestrul doi inflaţia a rămas în afara intervalului ţintit de BNR.

Potrivit guvernatorului băncii centrale, toate componentele indicelui preţurilor de consum au înregistrat scăderi.

"Se poate constata o consolidare a dezinflaţiei. Factorii principali care au contribuit la acest fenomen sunt majorarea accizelor la tutun, ridigidatea pieţei muncii, a bunurilor, serviciilor, cheltuielilor bugetare, restructurării cererii interne, inflaţiei pozitive asupra preţurilor alimentelor", a declarat oficialul BNR.

Noua prognoză de inflaţie pentru 2009, de 4,3%, are la bază o contracţie a economiei de 8%, aproape de cifra discutată şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), şi un deficit de cont curent de 5-6% din PIB, a declarat, la rândul său, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Inflaţia a urcat cu 0,2% în iunie, faţă de mai, în contextul majorării preţurilor la mărfurile nealimentare şi servicii şi a unei reduceri uşoare a celor la alimente, în timp ce rata anuală a coborât comparativ cu luna anterioară de la 5,95% la 5,86%.

BNR a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual.

Dezinflaţia determină scăderea dobânzilor la credite şi depozite

Dezinflaţia va determina scăderea dobânzilor la creditele şi depozitele în lei, precum şi reducerea dobânzii de politică monetară, susţine Lucian Anghel, economist şef în cadrul BCR, prezent la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Anghel a subliniat că se aşteaptă la un curs stabil pentru a doua parte a anului, în concordanţă cu mesajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a vorbit despre proiecţiile negative vehiculate de la începutul anului cu privire la un curs de 4,7 lei pentru un euro, prognoze care nu s-au îndeplinit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite