UPDATE: BNR lasă băncilor un miliard de euro pentru un nou club loan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia băncii centrale de reducere a ratei rezervelor minime obligatorii de la 30% la 25% pentru pasivele în valută va lăsa la îndemâna băncilor comerciale peste un miliard de euro, bani ce vor fi folosiţi, cel mai probabil, pentru un nou club loan sau pentru titluri denominate în valută, spun analiştii.

UPDATE: Surse din piaţă afirmă că Finanţele au demarat deja discuţiile pentru un nou club loan, a cărui valoare va depăşi 500 de milioane de euro. "În condiţiile în care Ministerul de Finanţe se încăpăţânează să nu plătească mai mult de 10% (la randamentele pentru titluri de stat, n.r.), finanţarea deficitului bugetar devine practic imposibilă. Banii vor fi folosiţi ori pentru noi emisiuni de titluri de stat în valută pe piaţa internă ori pentru un club loan", este de părere Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) s-a mai împrumutat în luna iulie de la opt banci cu un miliard de euro prin forma unui club-loan, pentru acoperirea deficitului bugetar. Totodată, statul s-a mai împrumutat prin vânzarea de titluri de stat denominate în valută. Astfel, Finanţele s-au a vândut titluri de stat denominate în valută de 447 de milioane de euro în august şi de 793 de milioane de euro în această lună.

Leul s-a apreciat în urma anunţului

Leul s-a apreciat pe piaţa interbancară de la 4,2980 la 4,2920 lei/euro, cel mai scăzut nivel din ultima săptămână, după decizia surpriză a Băncii Naţionale a României (BNR) de a diminua rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută de la 30% la 25%.
„Leul s-a apreciat de la 4,2980 la 4,2920 lei/euro sub efectul deciziei BNR, dar cursul a reînceput ulterior să dea semne de depreciere, din cauza instabilităţii politice“, a declarat dealerul Băncii Comerciale Române (BCR) Narcis Noaghea, citat de NewsIn.
Astfel, moneda naţională a avut tendinţa să se aprecieze în primele tranzacţii, dar a fost cotat aproape toată ziua între 4,2980 şi 4,30 lei/euro. După anuţul BNR, moneda naţională a câştigat teren până la 4,2920 lei/euro, după care s-a depreciat treptat la 4,2980 lei/euro.

Scăderea ratei rezervelor, cauzată de amânarea tranşei FMI

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis astăzi, într-o şedinţă de politică monetară surpriză, să coboare rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută de la 30% la 25%, argumentând decizie prin „amânarea intrărilor programate de fonduri externe“.

Mai exact, decizia băncii centrale a fost luată a urmare a amânării celei de-a treia tranşe de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).  Fondul a amânat însă acordarea către România a celei de-a treia tranşe din împrumutul de 12,95 miliarde euro, după ce Comisia Europeană anunţase amânarea celei de-a doua tranşe, de 1 miliard euro.

„În contextul amânării intrărilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pieţei interne a necesarului de finanţare a sectorului guvernamental în ultima parte a anului curent concomitent cu păstrarea echilibrelor macroeconomice impune adecvarea condiţiilor de finanţare din sistemul bancar autohton“, precizează datele oficiale ale Băncii Naţionale a României. Potrivit calendarului anunţat anterior, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 ianuarie 2010.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite