BNR: Băncile şi românii au uitat lecţiile crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile din România şi clienţii acestora au uitat deja lecţiile crizei şi au început în ultimele luni să acorde, respectiv să contracteze, credite tot în euro, a declarat ieri Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

 „Se pare că lecţiile crizei au fost foarte uşor uitate atât de către bănci, cât şi de către persoanele care cer credite", a spus Lazea. Oficialul BNR a arătat că în ultimele luni s-a observat o discrepanţă din ce în ce mai accentuată între trendul împrumuturilor în euro, care este crescător, şi cel al creditelor acordate în lei, care urmează o tendinţă uşor descrescătoare. „Această tendinţă, care favorizează creditele în euro, demonstrează că există o memorie foarte scurtă, atât din partea băncilor, cât şi a clienţilor", a spus Lazea. Soldul creditelor în lei a scăzut, în termeni reali, cu 2,9% în iulie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce finanţările în valută au urcat cu 6,3%, arată datele Băncii Naţionale.

Dobânda face diferenţa

Preferinţa românilor pentru creditele în valută are însă o explicaţie. Dobânzile practicate de băncile comerciale la împrumuturile în euro sunt cu până la patru puncte procentuale mai mici faţă de cele pentru finanţările în moneda naţională. De exemplu, pentru un credit imobiliar în euro, dobânda medie este de 7,01% pe an, iar pentru un împrumut în lei - 10,45% pe an, potrivit portalului financiar Conso.ro. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite