Schimbările din BNR, fără efecte în politica monetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbările din BNR, fără efecte în politica monetară
Schimbările din BNR, fără efecte în politica monetară

Noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale trebuie să asigure trecerea României la euro. Unele schimbări intervenite în echipa de conducere a BNR sunt surprinzătoare, dar nu vor avea efecte majore asupra politicii monetare, spun economiştii.

Principala surpriză ar fi alegerea ca viceguvernator a deputatului liberal Bogdan Olteanu, propus marţi, cu câteva ore înainte de începerea audierilor, concomitent cu neacceptarea experţilor în economie Lucian Croitoru şi Daniel Dăianu în echipa de conducere a BNR.

Unii dintre economiştii contactaţi de „Adevărul“ sunt chiar iritaţi de această schimbare, dar majoritatea cred că politica monetară a băncii centrale îşi va continua cursul. Doar în privinţa trecerii la euro – şi aceasta este cea mai grea sarcină pentru BNR –s-au exprimat unele dubii.

Actualul mandat al Consiliului de Administraţie al BNR expiră la 10 octombrie.

Vasilescu vrea continuitate

Pentru Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, faptul cel mai important este că „structura de bază a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale rămâne şi se asigură o continuitate, iar BNR, dacă a avut succes în demersurile ei, l-a avut în primul rând pentru că s-a format o echipă care a fost pregătită în marile centre financiare ale lumii“.

BNR este, astăzi, „una dintre instituţiile statului, poate singura, cu o echipă performantă care merge în continuare. În rest, toate instituţiile şi-au schimbat la patru ani echipele“, a spus Vasilescu. El a ţinut să precizeze că Lucian Croitoru „nu a căzut la un examen profesional, doar că nu a primit suporturile politice“.

Algoritmul, bată-l vina!

Ceva mai radical este Cosmin Marinescu, conferenţiar universitar doctor la Catedra de Economie şi Politici Economice din cadrul ASE.

„Aşa cum ne-a obişnuit deja democraţia postdecembristă, politica economică la români poate fi compusă şi din 100% politică şi 0% economie. Acesta pare a fi şi exemplul recentei desemnări în Parlament a noii conduceri a BNR, una care reflectă fidel, şi de această dată, criteriul proverbial al algoritmului politic“, a declarat, pentru „Adevărul“, Cosmin Marinescu. În plus, el a afirmat că „profesionalismul economic“ depinde, mai ales, de haina apartenenţei politice, iar calificările economice au devenit „de-a dreptul desuete, chiar dacă ne gândim la frâiele sistemului monetar prin care aleşii «noştri» strunesc, cu mai multă sau mai puţină înţelegere, inflaţia, rata dobânzii sau cursul de schimb“.

Baltazar are dubii privind convergenţa

Deşi următorul mandat al CA al Băncii Naţionale cuprinde termenul fixat pentru adoptarea euro de către România (2014), consultantul de investiţii Bogdan Baltazar spune că are „dubii“ în ceea ce priveşte atingerea criteriilor de convergenţă nominală, în special deficitul bugetar.

„Mă surprinde, şi nu zic mai mult, candidatura şi faptul că a fost ales Bogdan Olteanu, având în vedere totala sa lipsă de experienţă în domeniul bancar, şi susţin total realegerea lui Mugur Isărescu. Din păcate, jocul e în mâna partidelor politice“, a conchis Bogdan Baltazar. El apreciază că Lucian Croitoru este un specialist de mare valoare şi că ar fi meritat „cu prisosinţă“ poziţia de viceguvernator.

Noul Consiliu de Administraţie al BNR

Mugur Isărescu – guvernator
Florin Georgescu – prim-viceguvernator
Cristian Popa –viceguvernator
Bogdan Olteanu –viceguvernator
Nicolae Dănilă – membru
Dinu Marin – membru
Napoleon Pop – membru
Agnes Nagy – membru
Virgil Stoenescu – membru

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite