BNR a fost nevoită să vândă valută ieri după-amiază ca să ţină euro sub palierul de 4,3 lei- Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR a fost nevoită să vândă valută ieri după-amiază ca să ţină euro sub palierul de 4,3 lei- Revista presei economice
BNR a fost nevoită să vândă valută ieri după-amiază ca să ţină euro sub palierul de 4,3 lei- Revista presei economice

Presa economică de azi scrie despre cum a oprit BNR creşterea cotaţiilor imediat după prăbuşirea Guvernului, despre dosarele pre-aprobate în cadrul programului "Prima Casă" sau căderea Executivului va pune presiune pe leu şi pe investiţiile străine. Printre alte subiecte, Banca centrală a Marii Britanii trebuie să cumpere active de până la 200 miliarde lire ca să asigure revenirea economiei, iar proiectele cu fonduri UE se împot



BNR a fost nevoită să vândă valută ieri după-amiază ca să ţină euro sub palierul de 4,3 lei. Euro a atins ieri după-amiază pragul de 4,3 lei, după o pauză de şapte luni, la scurt timp după anunţarea rezultatelor votului în urma căruia Guvernul a fost demis. Creşterea cotaţiilor a fost oprită doar de o intervenţie a BNR, care a vândut valuta, arătând astfel că în continuare nu tolereaza spargerea plafonului de 4,3 lei pentru un euro, scrie Ziarul Financiar.

Banca Românească are pre-aprobate credite de 12 milioane de euro pentru Prima Casă. Banca Românească are circa 650 de dosare în analiză în cadrul programului "Prima Casa", circa o jumătate dintre acestea, în valoare de 12 milioane de euro, fiind deja pre-aprobate pe baza veniturilor solicitanţilor, scrie Bursa.

Căderea Guvernului pune presiune pe leu şi pe investiţiile străine. Tensiunile politice din ultima perioadă s-au finalizat, astfel, prin căderea Guvernului, ceea ce face ca instabilitatea factorului politic să afecteze din ce în ce mai mult mediul de afaceri din România. Întreprinzătorii se declară a fi îngrijoraţi, spunând că situaţia actuală a României se va agrava şi mai mult, în condiţiile în care căderea Guvernului va pune presiune pe cursul valutar şi pe investiţiile străine, scrie Curierul Naţional.

BoE ar trebui să cumpere active de până la 200 miliarde lire ca să asigure revenirea economiei. Banca centrală a Marii Britanii, Bank of England (BoE), ar trebui să-şi extindă luna viitoare programul de cumpărare de active până la 200 miliarde lire sterline (316 miliarde dolari), pentru a asigura ieşirea economiei britanice din recesiune, scrie Money.

Proiectele cu fonduri UE se împotmolesc la bancă. Absorbţia fondurilor europene este îngreunată serios în momentul de faţă de dificultăţile beneficiarilor de a accesa credite bancare care să le permită demararea afacerii. Instituţiile bancare solicită garanţii pe care beneficiarii fondurilor europene nu le au, dar care par îndreptăţite în condiţiile actuale de piaţă, în care riscurile sunt mult mai mari. Aceste garanţii pot să ajungă chiar la 180-200% din valoarea proiectului, scrie Standard Money.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite