BNR trebuie să scadă agresiv dobânda - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre necesitatea reducerii agresive a dobânzii cheie, risc pentru rafinăria Schwechat a OMV sau posibilitatea ca Dacia să îşi extindă gama cu trei modele noi. Printre alte subiecte, IAR Ghimbav continuă disponibilizările, iar preţul electricităţii nu va mai fi modificat.


BNR trebuie să scadă agresiv dobânda.

  Banca Naţionala trebuie să răspundă căderii activităţii economice cu o reducere mai agresivă a dobânzii-cheie la leu, spun analiştii, care aşteaptă o tăiere de cel puţin jumătate de punct, până la 9% pe an, în şedinţa pe probleme de politică monetară de miercuri. Unii analişti consideră însă că ar fi nevoie de o reducere chiar mai agresivă, de până la un punct procentual. În mod tradiţional, banca centrală a preferat ajustările graduale, evitând să ia decizii şoc, scrie Ziarul Financiar.

Risc pentru rafinăria Schwechat a OMV. Conducta petrolieră Adria-Viena, ce aprovizionează rafinăria Schwechat a grupului OMV, situată lângă Viena, a fost închisă vineri, după ce ploile puternice din Austria au generat riscul unor alunecări de teren. OMV este acţionarul majoritar al AWP, în timp ce BP şi ENI deţin pachete minoritare, informează Business Standard.

Dacia ar putea extinde gama cu 3 modele noi. Constructorul român de automobile Dacia, parte a grupului francez Renault, intenţionează să îşi mărească gama de modele la şapte sau opt automobile, cu un SUV, un sedan de clasă medie-superioară, posibil şi un minivan, potrivit preşedintelui consiliului de administraţie al Dacia, Jacques Chauvet. Acesta a spus pentru La Tribune că Dacia vrea să vină cu ceva nou, în septembrie, la Salonul Auto de la Frankfurt, relatează Wall Street.

IAR Ghimbav continuă disponibilizările. Constructorul de aeronave IAR Ghimbav (IARV) va disponibiliza, începând cu 1 iulie, 280 de salariaţi, iar în aprilie 2010 încă 350 de angajaţi, potrivit unui program de restructurare aprobat de către acţionari, se arată într-un comunicat transmis Bursei şi citat de Mediafax. Potrivit hotărârilor AGA, începând cu luna iulie, IAR va avea o nouă structură organizatorică şi de personal, care prevede 558 de posturi. Într-o primă etapă, societatea va restructura 343 de posturi din vechea structură organizatorică, şi va disponibiliza maxim 280 de salariaţi, iar în a doua fază a programului de restructurare, din luna aprilie a anului viitor, va disponibiliza 350 de persoane. Structura organizatorică ce va fi implementată din aprilie 2010 prevede 208 posturi, scrie Curierul Naţional.

Preţul electricităţii nu va mai fi modificat. Preţul electricităţii va rămâne, cel mai probabil, nemodificat de la 1 iulie, deşi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenţiona să îl reducă. Petru Lificiu, preşedintele ANRE, a declarat, vineri, potrivit Bursa: "După toate analizele făcute, considerăm că o reducere a preţului energiei electrice pentru consumatorii captivi ar produce perturbaţii în economie, mai ales că a scăzut semnificativ consumul. Nu am luat încă decizia finală, mai analizăm problema. Cred că ar fi mai bine să aşteptăm restructurarea sistemului energetic, ca să reluăm analiza preţurilor".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite