Cursul de schimb va fi instabil, iar BNR va evita intervenţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursul de schimb va fi instabil, iar BNR va evita intervenţiile
Cursul de schimb va fi instabil, iar BNR va evita intervenţiile

Banca centrală va evita intervenţiile pe piaţa valutară, iar cursul de schimb va fi unul instabil în perioada următoare, a declarat şeful direcţiei de stabilitate financiară din BNR, Ion Drăgulin.

Oficialul a precizat că la instabilitatea cursului contribuie şi situaţia actuală. “Oricare ar fi problemele pe termen scurt, este clar că politica BNR va fi să evite intervenţiile, în măsura în care politicile macroeconomice vor veni în sprijinul pieţei monetare”, a afirmat Drăgulin.

Acesta a adăugat că piaţa valutară trebuie abordată cu prudenţă. “Evoluţiile temporare trebuie tratate cu prudenţă, deşi arată vulnerabilitate", a precizat Drăgulin.

Faptul că BNR nu va interveni pe curs este susţinut şi de specialiştii ING. Aceştia sunt de părere că unul dintre motivele neintervenţiei este şi amânarea, de către Ministerul de Finanţe, a emisiunii de eurobonduri.

“Din punctul nostru de vedere, emisiunea acestui instrument ar fi reprezentat o contribuţie semnificativă în rezerva valutară a băncii centrale. În absenţa acesteia, BNR ar putea reduce intervenţiile valutare, deoarece continuarea acestora ar putea duce la o scădere a rezervelor valutare”, se arată într-un raport ING.

Speculatorii, cu ochii pe rezervele BNR

Datele privind nivelul rezervelor valutare de la finalul lunii octombrie vor fi publicate la 2 noiembrie. Reprezentanţii ING sunt de părere că interesul speculatorilor, ce mizează pe o depreciere a monedei naţionale, s-ar putea amplifica în cazul în care datele vor indica o scădere semnificativă a rezervelor.

Ratele de dobândă pe termen scurt au urcat, ieri, la 10%-11%, după ce BNR a anunţat că nu va organiza o operaţiune repo (tranzacţii destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora BNR cumpără de la bănci active eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei).

“Titlurile de stat au continuat să fie supuse unor presiuni de vânzare, randamentele acestora urcând către 10,30%”, informează ING. În această perioadă a lunii, începe să pătrundă în piaţă lichiditate de la Ministerul de Finanţe, dar experţii nu cred că acest lucru va determina băncile să scadă ratele de dobândă la nivelul dobânzii-cheie, de 8%.

Investiţiile, amânate pentru plata salariilor

“Condiţiile restrictive de lichiditate fac dificilă finanţarea deficitului bugetar, însă amânarea emisiunii de eurobonduri complică mai mult situaţia”, se arată în raportul ING. Potrivit experţilor, în cazul în care Finanţele nu vor reuşi să acceseze, în totalitate, finanţarea de care au nevoie, este posibil ca investiţiile să aibă de suferit.

“Pentru ca obligaţiile cu pensile şi salariile să fie îndeplinite, ar putea fi sacrificate cheltuielile de investiţii. Un asemenea scenariu ar îngreuna revenirea economiei”, se mai arată în document.

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, pentru “Adevărul”, că emisiunea de eurobonduri programată pentru mijlocul lunii octombrie a fost amânată, din cauza crizei politice. "Lucrurile nu evoluează prea bine pe pieţele internaţionale de când s-a produs criza politică. Nu anulăm emisiunea, ci doar o amânăm până ce situaţia se stablizează", au declarat sursele citate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite