BM ne ofera 1 miliard de euro pentru refacerea drumurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundatiile din ultima perioada au avariat sapte drumuri nationale, 27 drumuri judetene, 66 drumuri comunale, 77 poduri, la care se adauga distrugerile cauzate infrastructurii feroviare. De la

Inundatiile din ultima perioada au avariat sapte drumuri nationale, 27 drumuri judetene, 66 drumuri comunale, 77 poduri, la care se adauga distrugerile cauzate infrastructurii feroviare. De la inceputul anului, apele au cauzat pagube cifrate la mai multe sute milioane de euro infrastructurii de transport. Ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, spune ca situatia nu va putea fi remediata in acest an, dar cu sprijinul Bancii Mondiale infrastructura de transport isi va reveni in cinci ani.
- Pana cand va dura repararea infrastructurii de transport? Cand se va reintra in normal?
- In urma inundatiilor din acest an, infrastructura feroviara si rutiera au fost destul de grav afectate. Sunt zone in care lucrarile vor fi de lunga durata si tehnologic nu pot fi incheiate in acest an. Oricum, in toate situatiile s-a actionat la remedire pentru a asigura cel putin circulatia provizorie. In cazul in care lucrarile sunt ample, iar termenele de realizare nu pot fi decat mai indepartate, am actionat pentru redarea circulatiei in conditii provizorii. In alte cazuri, spre exemplu DN2, in zona localitatii Pufesti, circulatia a fost restabilita definitiv.
- Cine este de vina pentru dezastrele din domeniul transporturilor?
- Tot ce s-a intamplat a fost cauzat de inundatii. Situatiile legate de intretinere si de lipsa fondurilor pentru intretinere la calea ferata s-au rezolvat prin restrictii de viteza, deci siguranta circulatiei nu a fost periclitata. Repet, ceea ce s-a intamplat anul acesta a fost efectul inundatiilor.
- Institutiile internationale vor finanta repararea infrastructurii?
- Pe langa reparatiile curente care se vor efectua cu bani de la buget, am discutat cu Banca Mondiala, si suntem intr-o evaluare aproape finala pentru doua proiecte de reparatii curente ale infrastructurii feroviare si rutiere. Este vorba de un credit de 115 milioane euro pe an in sectorul feroviar si aceeasi suma anuala in domeniul rutier, ambele fiind acordate pe o perioada de 5 ani. Acest program multianual pentru reparatii il vom completa cu resurse de la buget.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite