BERD vrea să susţină financiar proiectul Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat grupului MOL un împrumut de 200 milioane euro şi vrea să acorde fonduri "substanţiale" proiectului Nabucco, scrie Reuters.

Un înalt oficial al băncii a declarat miercuri că BERD vrea să crească rezervele de gaze naturale disponibile în Ungaria, care, împreună cu alte state, a furnizat gaze către Serbia, Croaţia şi Bosnia în timpul crizei din ianuarie, informează NewsIn.

Împrumutul pe opt ani acordat grupului ungar MOL va fi utilizat pentru transformarea amplasamentului de stocare Szoreg 1 într-o facilitate subterană, cu 1,2 miliarde metri cubi de rezerve strategice şi 700 de milioane de metri cubi de rezerve comerciale de gaze naturale.

Directorul diviziei energetice a BERD, Riccardo Puliti, a spus, de asemenea, într-un interviu, că banca consideră că acordurile cu privire la conducta Nabucco ar putea fi semnate în iulie, urmând ca BERD să preia un rol important la finanţarea proiectului.

"Am dori să fim unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai proiectului, împreună cu un consorţiu format din instituţii financiare internaţioanle şi, sperăm, bănci comerciale"
, a spus Puliti.

BERD poate finanţa până la 35% din proiectele în care investeşte, dar Puliti a spus că, în cazul Nabucco, finanţarea va fi mai slabă.

"Conform tradiţiei, BERD ar urma să investească până la 35%, dar Nabucco este un proiect atât de mare încât nu vom putea atinge acest nivel", a mai spus acesta.

Construcţia gazoductului Nabucco este programată să înceapă la sfârşitul lui 2010 şi ar trebui să se încheie în 2013, iar costurile preconizate au crescut de la 7,3 miliarde la 12 miliarde de dolari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite