BEI vrea să aloce un miliard de euro anual în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru instituţia financiară, prioritare vor fi domeniile transport, mediu şi energie. Banca Europeană de Investiţii este pregatită să acorde anual finanţări în valoare de un miliard de

Pentru instituţia financiară, prioritare vor fi domeniile transport, mediu şi energie.

Banca Europeană de Investiţii este pregatită să acorde anual finanţări în valoare de un miliard de euro în România. Vicepreşedintele instituţiei de credit, Matthias Kollatz-Ahnen, a declarat, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", că, dacă până acum domeniul energetic a acoperit 5% din totalul creditelor, procentul s-ar putea tripla în perioada următoare.

Oficialul BEI este de părere că România are mare nevoie de investiţii pe acest sector. "Cred că vom vedea cel puţin o dublare, dacă nu chiar o triplare a ponderii finanţărilor pentru domeniul energetic în portofoliul general.

Aceasta este o estimare brută pe care o putem face acum", a spus oficialul BEI, aflat în vizită în Bucureşti. Acesta a afirmat că vor fi sprijinite îndeosebi investiţiile în unităţi energetice cu un grad înalt de eficienţă, precum şi cele pe bază de resurse regenerabile.

"În rândul ţărilor membre UE, România se află într-o situaţie specială, pentru că are o nevoie uriaşă de investiţii, chiar şi în domeniul energetic", a declarat vicepreşedintele BEI. Acesta a precizat că în prima jumătate a anului viitor va semna un contract de împrumut cu Hidroelectrica, care ar putea valora între 100 şi 200 milioane de euro.

Potrivit datelor BEI, 51,6% din suma împrumuturilor acordate ţărilor membre UE în perioada 2002-2006 au fost îndreptate către sectorul energetic, pe următorul loc ca pondere fiind transporturile, cu 28,4%. De la primul contract încheiat în România, în 1990, valoarea totală a finanţărilor BEI pe diverse domenii a ajuns acum la peste 5 miliarde de euro.

Încetineală în implementarea proiectelor

Cea mai mare parte, de 3,2 miliarde de euro (64%), s-a îndreptat către transport. Doar 5%, respectiv 231 milioane de euro, a fost destinat sectorului energetic. Lipsa de finanţare a acestui segment se vede în necesarul de investiţii până în 2020, de peste 30 miliarde de euro. Vicepreşedintele BEI spune că pragul maxim al creditelor care pot fi acordate României, devenită membră UE, a ajuns la un miliard de euro, faţă de 600 de milioane înainte.

Iar creditele pentru domeniul energetic pot ajunge la 15% din această valoare. El a adăugat că segmentul de bază al finanţărior va rămâne infrastructura de transport. "Sistemul de transport este unul crucial pentru România, pentru că are o nevoie uriaşă de investiţii, iar rutele europene vor fi esenţiale.

Cred că vom vedea o creştere şi în ceea ce priveşte proiectele de mediu, în vederea adaptării standardelor la cerinţele comunitare", a explicat Matthias Kollatz-Ahnen. Acesta a atras însă atenţia că România trebuie să îşi îmbunătăţească ritmul de implementare a proiectelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite