BCR taxează clienţii care îşi uită banii în conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La scurt timp după semnarea, în decembrie 2005, a contractului de privatizare a BCR, conducerea băncii a transmis în teritoriu o circulară prin care se cere sucursalelor să perceapă clienţilor

La scurt timp după semnarea, în decembrie 2005, a contractului de privatizare a BCR, conducerea băncii a transmis în teritoriu o circulară prin care se cere sucursalelor să perceapă clienţilor un tarif inedit, pentru "gestionarea conturilor inactive". Măsura a fost introdusă începând cu data de 3 ianuarie 2006.
Clienţii băncii au fost înştiinţaţi că acele conturi în care nu se mai înregistrează operaţiuni timp de trei luni vor fi considerate "inactive" şi drept care urmează să li se perceapă un "tarif de gestionare" de 15 euro/lună. Este vorba doar despre conturile la vedere, nu şi de alte tipuri de depozite. În cazul BCR, perioada după care un cont devine inactiv este de 3 luni pentru persoane fizice şi de 6 luni la persoanele juridice, iar tariful pe care-l vor plăti titularii este de "15 euro pe lună, dar nu mai mult decât suma aflată în cont", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al grupului BCR, Cornel Cojocaru. Reprezentanţii altor bănci comerciale ne-au declarat că un cont se consideră inactiv după 12 luni de lipsă a operaţiunilor, dar după încheierea acestei perioade nu se percep tarife de gestionare.
Cornel Cojocaru a mai precizat că aceasta este "o practică internaţională curentă, căreia acum i s-a aliniat şi BCR. Nu putem avea cheltuieli fără să obţinem venituri". În majoritatea acestor conturi "sunt sume mici, câteva mii de lei vechi, pe care probabil că titularii le-au uitat, dar pentru noi acestea presupun cheltuieli de administrare". Ofiţerii băncii îşi sfătuiesc însă clienţii să depună sau să retragă măcar 10.000-15.000 de lei din acele conturi, pentru a nu intra în categoria "inactive". Aşa cum se arată în facsimilul alăturat, nivelul comisionului "este revizuibil, în funcţie de evoluţia pieţei financiar-bancare şi va fi perceput de către bancă, în valuta contului, la sfârşitul fiecărei luni, din fiecare cont curent inactiv al titularului". Ce fel de depozite pot fi considerate "conturi curente inactive"? Doar depozitele la vedere, ne-au explicat reprezentanţii altor bănci. "Cu depozitele la termen se procedează conform opţiunii clientului, în momentul în care a constituit depozitul".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite