BCR va influenţa cotaţiile Erste Bank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul viitor, contribuţia Băncii Comerciale Române la formarea preţului acţiunilor Erste va fi de aproape 25% Performanţele Băncii Comerciale Române (BCR) vor conta într-o măsură

Anul viitor, contribuţia Băncii Comerciale Române la formarea preţului acţiunilor Erste va fi de aproape 25%

Performanţele Băncii Comerciale Române (BCR) vor conta într-o măsură echivalentă cu 16,4 euro la formarea preţului pe acţiune al Erste Bank, estimat de Merrill Lynch la o valoare totală de 66,5 euro. Şi - pentru că evoluţia per ansamblu a economiei româneşti influenţează puternic performanţele BCR - potenţialul de creştere a României va avea un aport de 4,5 euro.

Compania de consultanţă financiară Merrill Lynch a elaborat un amplu raport, după evenimentul "Capital Markets Day", organizat de Erste Bank la Bratislava, document în care a lansat mai multe prognoze privind posibilele cotaţii ale Erste. Spre exemplu, pe baza unor modele de evaluare, Merrill Lynch prognozează pentru Erste Bank un preţ de 59,6 euro obţinut din activităţile şi diviziile băncii.

Acestui parametru i se adaugă echivalentul a 4,3 euro rezultat din potenţialul de creştere a produsului intern brut (PIB) al României şi 2,8 euro din reţeaua de distribuţie a grupului austriac din Europa Centrală şi de Est.
Din analiza experţilor Merrill Lynch rezultă, astfel, că BCR va contribui cu 24,66% la preţul unei acţiuni Erste, iar contribuţia cumulată a BCR cu a României va fi de 31,4%.

Merrill Lynch recomandă acţiunile Erste

Contribuţia BCR va fi a doua ca mărime din grupul austriac, pe primul loc situându-se Ceska Sporitelna, cu 20,8 euro. Erste Bank este acţionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă din România, cu active de peste 16 miliarde de euro la jumătatea anului 2007.

"Se vor întâmpla multe lucuri la Erste, având în vedere noua structură a grupului şi noul sistem de evaluare a performanţelor, care impune ţinte ridicate. Managementul a descris acest lucru ca fiind <> .

Întrebarea este la ce fel de motor ne uităm (...) Piaţa pare să se uite la Erste ca la Dacia Logan (maşina ieftină şi voioasă a României - care va fi disponibilă în curând şi în Marea Britanie).

Din punctul nostru de vedere, potenţialul Erste seamănă mai degrabă cu Aston Martin DB9 dacă managementul poate combina perspectivele de creştere puternică regională cu concentrarea pe realizarea de rezultate pozitive", se arată în raport, citat de agenţiile de presă. Recomandarea Merrill Lynch pentru acţiunile Erste este, în concluzie, aceea de "cumpărare". În închiderea şedinţei bursiere de marţi, acţiunle Erste Bank erau cotate la 53,69 euro.

SIF-urile vor avea de câştigat

Având în vedere faptul că deţinerile de acţiuni BCR ale societăţilor de servicii financiare (SIF) sunt cele mai importante active, se poate spune că în mecanismul creşterii vor fi angrenate, implicit, şi acestea. De altfel, sectorul SIF-urilor a fost dinamizat de ştirea privind posibilitatea listării Erste Bank la Bursa de Valori Bucureşti - eveniment care ar putea avea loc la sfârşitul acestui an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite