Erste transferă BCR pe un SRL austriac - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre transferarea BCR pe un SRL austriac, suma de care are nevoie CFR SA pentru investiţii sau singura companie de stat care va primi subvenţii în 2010. Printre alte subiecte, preţurile locuinţelor nu au ajuns ăncă până la nivelul minim, iar preţul aurului a atins un nou istoric.


Erste transferă BCR pe un SRL austriac.

Grupul austriac se află în plin proces de strângere de pe piaţă a 1,6 miliarde de euro pentru întărirea capitalului. La trei ani de la privatizare, grupul austriac Erste a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR - cea mai mare bancă din România - două vehicule cu statut juridic de SRL înfiintate recent în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH, acesta din urmă fiind în prezent deţinătorul legal al pachetului de 69,3% din acţiunile BCR. O societate cu răspundere limitată (SRL) este cea mai simplă formă de întreprindere, scrie Ziarul Financiar.

CFR SA are nevoie de un miliard de euro pe an pentru investiţii. Infrastructura feroviară din România are nevoie de aproximativ cinci miliarde de euro în următorii cinci ani, pentru lucrări de modernizare şi reabilitare, astfel încât să atingă standardele Uniunii Europene, susţin analişti ai industriei de profil, chestionaţi de Business Standard. În calcule nu au fost incluse investiţiile în linii noi de cale ferată, care ar trebui să reprezinte, de asemenea, o prioritate, având în vedere că infrastructura feroviară nu se poate compara cu statele din Vestul Europei din punctul de vedere al reţelei de linii.

CNH, singura companie de stat care va primi subvenţii în 2010. 
Compania Naţională a Huilei (CNH) este singura, dintre cele 10 societăţi de stat monitorizate în cadrul acordului cu FMI şi UE, care va continua să primească subvenţii şi în 2010, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban. "Am avut trei discuţii cu reprezentanţii FMI şi CE. Singura companie, dintre cele zece monitorizate, pentru care sunt acceptate subvenţiile şi în 2009 şi în 2010 este CNH", a spus Tudor Şerban, citat de Money.

Preţurile locuinţelor nu au ajuns încă la nivelul minim.
Dacă în anii precedenţi toamna reprezenta momentul revigorării vânzărilor şi închirierilor, se pare că în 2009 acest sezon este unul care aduce ajustări de preţuri. În lipsa unui număr critic de cumpărători pe piaţă, agenţiile imobiliare şi proprietarii scad în continuare preţurile în toate oraşele mari din ţară. Datele analizate pe tot parcursul acestui an indică faptul că trendul descendent va continua şi în lunile care urmează. "Ne aşteptăm în continuare la scăderi de preţuri. Atâta vreme cât tranzacţiile nu s-au deblocat, singura strategie viabilă pentru cei care doresc să vândă este să scadă preţurile în continuare", susţine Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro, citat de Curierul Naţional.

Nou maxim istoric pe piaţa aurului.
Preţul aurului a urcat până la un nou record maxim istoric la bursele din Londra şi New York, ca urmare a deprecierii dolarului. Cotaţia aurului cu livrare imediată a crescut cu 11,53 dolari (1%), la recordul de 1.117,33 dolari uncia pe piaţa din Londra, însă ulterior a mai pierdut teren, ajungând la 1.116,13 dolari/uncie. Preţul aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 1,4% la divizia Comex a New York Mercantile Exchange, consemnând recordul de 1.117,80 dolari/uncie. Ulterior, preţul a revenit la 1.116,40 dolari uncia, anunţă Bursa.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite