BCR cauta 3 mld. euro pe pieţele de capital - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BCR cauta 3 mld. euro pe pieţele de capital - Revista presei economice
BCR cauta 3 mld. euro pe pieţele de capital - Revista presei economice

Presa economică de astăzi scrie despre planul de finanţare lansat de BCR, câştigul adus de Pilonul II sau importanţa numerarului pentru români. Printre alte subiecte, Apemin are grijă de lichidităţi, iar aprecierea euro la 1,50 dolari pare să nu fie susţinută.


BCR cauta 3 mld. euro pe pieţele de capital. 

BCR, cea mai mare bancă locală, a lansat un plan de finanţare prin care urmează să împrumute până la 3 miliarde de euro prin vânzare de obligaţiuni cu diferite maturităţi pe termen mediu, de la investitorii români sau străini. Banca nu a precizat orizontul de timp în care ar urma să fie împrumutată această sumă. "Programul reprezintă un instrument de diversificare a surselor de finanţare, ce permite BCR atragerea de resurse pe baza unei documentaţii simplificate, standardizate, acceptată de investitori", spune Florian Dangl, director executiv al Direcţiei Administrarea Bilanţului, citat de Ziarul Financiar.

Câştigul adus de Pilonul II a bătut dobânda la depozite. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au adus, în perioada iulie 2008-iulie 2009, un câştig de 13,98%, mai mare decât media dobânzilor la depozitele noi şi în sold, care s-a situat la 12,88%. Pentru stabilirea nivelului mediu al dobânzilor la depozite s-a luat în calcul ultimul buletin lunar al BNR, iar perioada analizată a fost iulie 2008-mai 2009, scrie Business Standard.

Numerarul rămâne rege pentru români.
Valoarea tranzacţiilor de plată cu carduri s-a menţinut la un nivel scăzut în al doilea trimestru, în timp ce retragerile de numerar de la ATM-uri s-au majorat cu 1,5 miliarde lei, la peste 21 de miliarde. Cifrele au fost publicate de Bănca Naţională a României, potrivit Money. Românii preferă în continuare banii din buzunar în defavoarea leilor virtuali. Statisticile băncii centrale arată că românii au plătit bunuri de 2,5 miliarde de lei cu cardul de debit în trimestrul al doilea. Suma este mai mică decât în ultimele luni din 2008.

Apemin are grijă de lichidităţi. Producătorul de apă minerală Apemin Tuşnad susţine că în acest sector criza se va resimţi mai mult în ultima parte a anului, cu toate că vânzările nu reprezintă principala problemă, ci faptul că producătorul se confruntă cu dificultăţi de încasare."Credem că, în ansamblu, criza se va resimţi şi în al doilea semestru, mai ales în lunile de toamnă, când ieşim din sezon. În preajma sărbătorilor din decembrie vânzările se vor ameliora, dar, în principiu, nu vânzările sunt problema, ci mai degrabă faptul că întâmpinăm dificultăţi de încasare. Considerăm că blocajul încasărilor va fi şi mai pregnant în a doua parte a anului", a declarat, pentru Curierul Naţional, director general al Apemin Tuşnad, Balazs Becsi Zsolt.

Aprecierea euro la 1,50 dolari pare să nu fie susţinută.
Avansul euro faţă de dolar s-ar putea opri în curând, din cauză că societăţile americane se află acum într-o poziţie mai bună, din care pot beneficia de redresarea economiei mondiale, susţin specialiştii Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Ltd., scrie Bursa. Derek Halpenny, strateg în cadrul sucursalei londoneze a băncii nipone, afirmă, citat de presa internaţională: "În perioada următoare, corporaţiile care şi-au redus cheltuielile într-un mod agresiv vor fi, în mod cert, într-o poziţie mai bună pentru expansiune, dacă cererea globală va fi susţinută, şi se pare că expansiunea priveşte SUA, nu zona euro".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite