Profitul BCR a scăzut cu 20,1% în primul semestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profitul BCR a scăzut cu 20,1% în primul semestru
Profitul BCR a scăzut cu 20,1% în primul semestru

Grupul Banca Comercială Română a obţinut un profit net după impozitare şi plata intereselor minoritare de 606,8 milioane de lei (144,25 milioane de euro) în prima jumătate a anului, cu 20,1% mai mic decât în perioada similară din 2008, în condiţiile creşterii provizioanelor de aproape trei ori, anunţă banca.

În acelaşi timp, activele totale ale grupului au avansat cu 5,1% în primele şase luni ale anului, până la 72,57 miliarde de lei (17,25 miliarde de euro) la finele lunii iunie.

Creşterea activelor la valoarea în lei a fost de aproape 12% faţă de 30 iunie 2008, când însumau 64,82 miliarde de lei (17,8 miliarde de euro).

Scăderea profitului net al grupului BCR a fost înregistrată "în principal din cauza cheltuielii mai mari cu provizioanele şi a scăderii veniturilor din comisioane generate de reducerea consumului", se arată într-un comunicat al BCR.

Banca a afişat o rată de acoperire cu provizioane şi garanţii aferente a creditelor neperformante de 126% la nivelul portofoliului, se mai precizează în comunicat.

Totuşi, profitul operaţional al grupului a crescut cu 13,2% faţă de prima jumătate a anului trecut, până la 1,364 miliarde de lei (324,2 milioane de euro). Veniturile operaţionale au fost mai mari cu 9,5%, de la 2,057 miliarde de lei (559,6 milioane de euro) la 2,253 miliarde de lei (535,5 milioane de euro).

Provizioane de trei ori mai mari

În condiţiile avansului creditelor neperformante, costurile legate de risc au fost de aproape trei ori mai mari în comparaţie cu perioada ianuarie-iunie 2008, ajungând la 783,1 milioane de lei (186,15 milioane de euro). Pe partea de bilanţ, provizioanele pentru credite au crescut cu 8,5%.

"Creşterea provizioanelor a fost determinată de înrăutăţirea contextului macroeconomic, dar, odată ce condiţiile se vor îmbunătăţii, provizioanele îşi vor putea materializa puternicul potenţial de profit", potrivit oficialilor băncii.

La rândul său, preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a declarat: "Rezultatele reflectă condiţiile extrem de dificile cu care sunt confruntaţi clienţii noştri. În pofida acestei situaţii, banca a reuşit să-şi îmbunătăţească performanţa operaţională cu peste 10% faţă de primul semestru din 2008. Depunem toate eforturile alături de partenerii noştri pentru a implementa soluţii care să genereze creştere şi revenire economică la nivelul tuturor segmentelor de piaţă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite