BCR începe să dea credite pentru “Prima Casă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BCR începe să dea credite pentru “Prima Casă”
BCR începe să dea credite pentru “Prima Casă”

Clienţii pot depune solicitările de împrumuturi începând de luni, în contextul în care peste 10.000 de persoane s-au interesat deja la bancă de acest produs. BCR va acorda credite pentru “Prima Casă” în limita unui plafon de 308 milioane de euro. Clienţii pot depune la BCR solicitările de credit şi documentaţia aferentă începând de luni, 3 august.

Nivelul de dobândă pentru împrumuturi este EURIBOR la trei luni plus 3,8 puncte procentuale. Mai există un comision de acordare de 0,5% aplicat la valoarea creditului şi un comision de evaluare de 300 de lei plus TVA, ambele percepute o singură dată.

De exemplu, pentru un credit de 50.000 de euro, acordat pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment este de 265 euro. În funcţie de profilul de risc al fiecarui solicitant, banca acceptă până la patru coplatitori.

Condiţii de eligibilitate
Pentru a fi eligibil, clientul trebuie, potrivit legii, să îndeplinească o serie de condiţii. Prima ar fi să nu deţină la data publicării OUG 60/2009 o locuinţă în proprietate sau co-proprietate. De asemenea, trebuie să nu aibă în derulare credite ipotecare pentru investiţii imobiliare, să ştie deja ce locuinţă doreşte să achiziţioneze, iar imobilul să fie înscris în cartea funciara în condiţiile legii.

Totodată, trebuie să dispună de un avans de cel puţin 5% din preţul de achiziţie, dacă preţul casei este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau de 3.000 euro plus diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei şi 60.000 euro, dacă preţul acesteia este mai mare de acest nivel.

Ipotecă de “Rang 1” pe locuinţă
În plus, clientul trebuie să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu primele trei rate lunare de dobândă. El mai trebuie să accepte ca în baza contractului de garantate încheiat cu FNGCIMM să se instituie o ipotecă de “Rang1” asupra locuinţei achiziţionate din finanţarea garantată, în favoarea statului.

Clientul mai trebuie să fie de acord cu notarea în cartea funciară a interdicţiei de vânzare a acesteia pe o perioadă de cinci ani şi a interzicerii de grevare cu alte sarcini, şi să asigure locuinţa achiziţionată din finanţarea garantată împotriva tuturor riscurilor.

Comision şi la Fondul de Garantare
Potrivit legii, clientul mai are de achitat un comision de gestiune de 0,37% al FGCIMM din valoarea creditului aprobat. Comisionul de gestiune se va plăti către FGCIMM în fiecare an şi va fi calculat la valoarea soldului garanţiei creditului de la finele anului precedent.

Creditul poate fi utilizat atât pentru achiziţionarea de locuinţe finalizate, cât şi pentru cele în curs de construire. Pentru cea de-a doua variantă, clientul trebuie să prezinte băncii antecontractul de vânzare-cumpărare sau contractul de construcţie. FGCIMM va emite o promisiune de garantare care va avea valabilitate pe perioada de construcţie a locuinţei, dar nu mai mult de 18 luni.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite