BCR: Piaţa românească poate deveni cea mai atractivă din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa de la Bucureşti ar putea deveni una dintre cele mai atractive pieţe din Europa Centrală şi de Est. Dacă, în urmă cu un an, piaţa românească de capital era una dintre cele mai

Bursa de la Bucureşti ar putea deveni una dintre cele mai atractive pieţe din Europa Centrală şi de Est.

Dacă, în urmă cu un an, piaţa românească de capital era una dintre cele mai scumpe din regiune, cu un indicator PER (preţ pe acţiune/profit pe acţiune) de 16,5, în momentul de faţă aceasta se situează la un nivel de evaluare comparabil cu cel al Poloniei şi Cehiei (cu un PER de 10,9), ca urmare a corecţiilor înregistrate în ultimele 12 luni.

Ofertele publice vor relansa BVB

"La aceste preţuri, considerăm că potenţialul de creştere a principalelor companii listate în România este cel puţin comparabil cu cel al companiilor similare din Europa Centrală şi de Est", afirmă analiştii BCR.

Relansarea bursei româneşti ar putea fi susţinută, în primul rând, de derularea ofertelor publice iniţiale (IPO) anunţate. Fondul Proprietatea, Nuclearelectrica, Romgaz, Romtelecom şi Aeroportul Henri Coandă reprezintă principalii emitenţi aşteptaţi în ringul bursier în 2009.

În aceste condiţii, anul viitor ar putea impune Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe harta regională, ca punct de atracţie pentru investitori. Analiştii BCR estimează, astfel, că valoarea medie a tranzacţiilor va creşte, în 2009, la 26,4 milioane de euro (faţă de 16,3 milioane de euro în acest an) şi va ajunge la 44,9 milioane de euro în 2010.

Capitalizarea BVB ar putea atinge, peste doi ani, 70 miliarde de euro, faţă de nivelul de 100 de miliarde de euro anticipat de oficialii pieţei reglementate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite