„Azomureş” este din nou în corzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Azomureş” este din nou în corzi
„Azomureş” este din nou în corzi

Combinatul chimic se află într-o situaţie delicată, din cauza faptului că Guvernul nu a acordat subvenţiile pentru agricultură. Sindicaliştii se tem de tot ceea ce este mai rău, în timp ce conducerea Azomureş mai speră că Guvernul se va implica şi va ajuta combinatul.

Combinatul Chimic SC Azomureş SA riscă să-şi închidă porţile, în condiţiile în care sunt din ce în ce mai mici şansele ca agricultorii români să beneficieze de subvenţii în ce priveşte îngrăşămintele chimice, deoarece Guvernul nu a emis ordonanţa de urgenţă prin care stipula acel lucru.
În acest sens, conducerea şi sindicatele din Azomureş s-au întâlnit ieri, într-o şedinţă de criză. Maria Dăndărău, vicepreşedintele sindicatului Alternativa 2002 din Azomureş a opinat că săptămâna viitoare este posibil ca toate sindicatele din industria chimică românească să picheteze Guvernul.
„E foarte posibil ca socie-tatea să-şi închidă din nou porţile, în condiţiile în care, nici la export, Azomureş nu îşi poate vinde produsele”, a declarat Maria Dăndărău.
 
Vor protesta şi fermierii

Nemulţumiţi de lipsa subvenţiilor sunt şi fermierii care, potrivit lui Radu Ungureanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) ar putea, la rândul lor, să protesteze. „Fermierii au nevoie de îngrăşăminte, deci probabil că vor sprijini acţiunile de protest ale sindicaliştilor de la Azomureş.
Acordarea măsurilor de sprijin pentru fermieri se face doar cu aprobarea Comisiei Europene. Această aprobare nu a fost făcută, deci nu se pot da îngrăşăminte subvenţionate”, a precizat Radu Ungureanu. Directorul Direcţiei Agricole, Liviu Timar, a confirmat că agricultorii nu şi-au fertilizat pământurile semănate în toamnă cu grâu şi orz, iar producţia actuală va fi slabă.

Oprişcan este rezervat

Pe de altă parte, deputatul Doru Oprişcan, fost director  al Azomureş, ne-a declarat că toată lumea aşteaptă acea aprobare pentru subvenţii de la Comisia Europeană, care nu se ştie însă când va sosi.
„Se pare că subvenţiile pentru culturile de primăvară nu se vor mai acorda. Guvernul a încercat în mai multe rânduri să convingă forul european să ne ajute, dar nu suntem Franţa sau Polonia, care au fost în situaţii similare,  pentru ca să se reacţioneze prompt”, a spus Oprişcan.
În ceea ce o priveşte, Angela Podină, directorul economic al Azomureş, a confirmat situaţia în care se află combinatul. „Vom avea o şedinţă cu patronatul, în urma căreia se vor lua deciziile ce se impun”, a precizat Angela Podină.
Menţionăm că, în perioada 1 decembrie 2008- 2 februarie 2009, Azomureşul a trimis în şomaj tehnic circa 2.000 de angajaţi, unitatea neavând comenzi interne ori externe pentru a-şi vinde produsele de pe stoc.

În ce constă subvenţia

Conducerea Azomureş aşteaptă, la fel ca şi agricultorii, ca Guvernul României să acorde subvenţii pentru ca fermierii să poată achiziţiona îngrăşăminte. Potrivit lui Radu Ungureanu, subvenţia promisă de către guvern agricultorilor, era de 400 de lei pe hectar, dintr-un total de 7.200 de lei cât ar costa cele 300 de kilograme de îngrăşăminte complexe necesare, în medie, pe această suprafaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite