Axa lui Băsescu se înmoaie la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

potrivit căreia pionii sunt primii sacrificaţi pentru a obţine victoria. Dar liberalii şi democraţii au eliminat până acum câte o piesă importantă de-a adversarului: generalul Eugen

potrivit căreia pionii sunt primii sacrificaţi pentru a obţine victoria. Dar liberalii şi democraţii au eliminat până acum câte o piesă importantă de-a adversarului: generalul Eugen Bădălan şi ministrul Teodor Atanasiu. Numai că jocul a ajuns acum într-o fază neobişnuită, în care una dintre piesele capturate va trebui repusă pe tablă. Patalamaua care dispune scoaterea de sub urmărire penală a lui Atanasiu îi dă tot dreptul acestuia la o nouă reînscăunare.
Argumente care susţineau ideea că Teodor Atanasiu nu este persoana indicată să conducă destinele Armatei Române au fost cu duiumul. El s-a bâlbâit serios în timpul crizei provocate de scurgerea de informaţii din interiorul MApN, apoi a vorbit fără rost despre dotările precare ale militarilor români trimişi în misiuni internaţionale. În fine, mai poate fi criticat şi pentru faptul că a vorbit gura fără el atunci când a lansat ideea că Armata spionează Cotroceniul. Dar momentul în care Partidul Democrat a pus tunurile pe Atanasiu a fost cu totul altul.
Fostul ministru a fost băgat în corzi pentru intenţia sa de a retrage trupele din Irak. Omul s-a declarat un adept al acestei măsuri, fără să ceară voie, în prealabil, de la Cotroceni, iar gestul a dus în final la înlăturarea sa. Pretextul ales a fost însă unul pueril.
O plângere penală, pentru o faptă care, în final, s-a dovedit că nici măcar nu a fost comisă, a fost suficientă pentru ca preşedintele să lase Armata fără comandant. După acest episod, Teodor Atanasiu se dovedeşte, de la o zi la alta, din ce în ce mai norocos. Prima bucurie i-a făcut-o Parchetul Militar, care i-a dat un certificat de bună purtare, prin dispunerea neînceperii urmăririi penale în cazul său. Acum, până şi intenţia sa de retragere a trupelor din Irak se dovedeşte că a fost de bun augur. şeful armatei britanice, generalul Richard Dannatt, a recunoscut, într-un cotidian, că momentul retragerii englezilor din zonă este foarte aproape. După această declaraţie, nimeni nu a sărit să ceară capul generalului. Ba chiar mai mult, premierul Tony Blair a lăsat să se înţeleagă că deciziile de acest gen este firesc să fie luate de către specialişti. Or, în momentul în care şi Marea Britanie vorbeşte despre iminenţa retragerii din Irak, înseamnă că viziunea lui Atanasiu a fost una ancorată în realitate. Suspendarea ministrului transmite însă un mesaj cât se poate de clar. O decizie luată fără consultarea Palatului Cotroceni, fie ea chiar şi una oportună, nu poate rămâne nepedepsită. Teoria este confirmată până şi de obstinaţia cu care Traian Băsescu se opune reabilitării, anunţând că mai aşteaptă 20 de zile să vadă dacă nu cumva vreunul dintre reclamanţi nu contestă decizia Parchetului care l-a absolvit de vină pe Atanasiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite