Axa America - Australia - Japonia bate spre China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aliatele SUA în Asia caută noi alianţe cu democraţiile din regiune, inclusiv ca actori internaţionali independenţi. Beijingul devine el însuşi preocupat de actele vecinilor. Australia

Aliatele SUA în Asia caută noi alianţe cu democraţiile din regiune, inclusiv ca actori internaţionali independenţi. Beijingul devine el însuşi preocupat de actele vecinilor.

Australia şi Japonia au semnat un istoric acord de securitate care formalizează cooperarea tot mai strânsă dintre cele două state asiatice în domeniul apărării - atât în regiune, cât şi pe teatre de operaţiuni mai îndepărtate.

Cei 60 de ani de pace nu au şters din memoria politică a statelor asiatice toate atrocităţile militarismului nipon, de pildă, bordelurile militare pe care agresorul japonez le alimenta cu femei din teritoriile ocupate este un subiect ardent şi în actualele relaţii de cooperare-adversitate dintre
Tokyo şi Beijing sau Seul. Canberra e mai puţin interesată de acest subiect, mai ales că foarte puţine australience au fost afectate.

Între timp, geopolitica Asiei a fost transformată în mod dramatic: de noile conflicte separatiste şi de mişcările radicale islamiste, de arma nucleară nord-coreenă şi de câştigarea unui rol global de către China. S-au modificat şi raporturile dintre marii actori din Asia - foarte vizibil în cazul noilor relaţii SUA - India şi India - Rusia, China - India sau India - Japonia. La fel, Australia renunţă la ideea de avanpost european, pentru a se recunoaşte drept stat asiatic, cu interese în regiune - stârnind preocuparea Indoneziei şi Malaieziei. Japonia şi India arată şi un nou statut al SUA în Asia: India renunţă la o parte din "nealiniere" şi descoperă alianţa cu America, în timp ce Japonia rămâne legată de SUA, dar îşi cultivă tot mai mult un rol propriu, mai activ măcar în regiune - de unde şi tentaţia rescrierii Constituţiei pacifiste.

Pact istoric

Militarii din Australia şi Japonia s-au întâlnit deja în oraşul irakian Samawa, unde australienii asigură securitatea japonezilor - cărora legea nu le permite decât acţiuni de autopărare. S-au mai întâlnit şi în Sumatra, pe urmele tsunamiului cauzat de masivul cutremur din 2004. Canberra şi Tokyo nu aveau însă o alianţă militară, care să le permită cooperarea şi pentru propria securitate. La 13 martie, premierii John Howard şi Shinzo Abe au semnat, la Tokyo, un acord de cooperare militară în domeniile antrenamentului soldaţilor, al misiunilor de menţinere a păcii şi de asistenţă în caz de dezastre, al luptei împotriva terorismului şi al protecţiei căilor maritime - plus schimbul de informaţii.

Acordul a fost perceput drept istoric. Pentru Japonia este primul pact de cooperare militară permanentă după tratatul de securitate semnat cu SUA, în 1951, prin care Pentagonul se angaja să apere arhipelagul nipon, apoi şi "zonele limitrofe". Washingtonul a binecuvântat recentele dialoguri strategice tip "doi plus doi" dintre miniştrii de externe şi ai apărării din Australia şi Japonia, dar nu a stabilit încă trilaterale oficiale - care ar argumenta temerile Beijingului faţă de o axă SUA - Australia - Japonia dedicată zăgăzuirii Chinei.

Nici China, nici alt stat din regiune nu trebuie să vadă acest acord ca împotriva lor
John Howard,
premierul Australiei

Valori comune, politice şi economice

Howard şi Abe au vorbit despre valorile comune, ale democraţiei. Observatorii regiunii vorbesc chiar despre un pact al democraţiilor din Asia - la care să mai participe şi India sau Singapore.

Altă valoare comună a Japoniei şi Australiei este piaţa. Acordul comercial din 1957 a permis Australiei să devină cea mai mare piaţă de export pentru Japonia (vehicule şi alte maşinării) şi invers (cărbune, gaze naturale, carne de vită) - cu schimburi bilaterale, de bunuri şi servicii în valoare de circa 35 miliarde de dolari în anul 2005-2006. Un tratat de liber schimb, a cărui negociere urmează să înceapă luna viitoare, ar amplifica schimburile dintre cele două economii complementare - chit că Japonia se teme pentru propria agricultură.

Pentru Australia însă, China devine tot mai apropiată, graţie importului oricăror resurse - în baza unui deja existent tratat de liber schimb. Beijingul nu are însă relaţii la fel de bune cu Tokyo sau Washingtonul, de unde şi mersul pe sârmă al veteranului diplomat John Howard. Australia a declarat Japonia drept cel mai bun partener din Asia - Pacific. Japonia se teme tot mai mult de creşterea bugetului militar al Chinei. Beijingul poate invoca acum chiar noua alianţă militară Australia - Japonia+SUA pentru această creştere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite