Avram Iancu, luat drept aliat de către politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestările dedicate împlinirii a 135 de ani de la moartea eroului desfăşurate la Ţebea s-au transformat într-un nou prilej electoral pentru oamenii politici prezenţi la

Manifestările dedicate împlinirii a 135 de ani de la moartea eroului desfăşurate la Ţebea s-au transformat într-un nou prilej electoral pentru oamenii politici prezenţi la eveniment

Cei peste 3.000 de oameni care au venit ieri, la Ţebea, în Hunedoara, la manifestările dedicate comemorării lui Avram Iancu au avut parte mai degrabă de discursuri sforăitoare susţinute de oamenii politici prezenţi în număr mare la ceremonie decât de momente solemne.

Reprezentanţii partidelor politice au exploatat acest moment cum s-a priceput fiecare mai bine, în folosul formaţiunilor pe care le reprezintă, bătând moneda pe cartea naţionalismului.

Tonul declaraţiilor politice la ceremoniile de la Ţebea de ieri a fost dat de deputatul PD de Hunedoara, Gheorghe Barbu, care nu s-a abţinut să nu critice guvernul şi "să intuiască" ce şi-ar fi dorit Avram Iancu.
"Avram Iancu nu şi-ar fi dorit un astfel de guvern şi o asemenea clasă politică aleasă pe liste, ci şi-ar fi dorit omul", a fost de părere fostul ministru al muncii.

Gheorghe Barbu a mai declarat că democraţii văd în Avram Iancu "o personificare a poporului, un prim vector al aderării României la UE". "Avram Iancu nu a acceptat compromisuri, a murit pe prispa casei sale, iar dacă ar fi avut de completat o declaraţie de avere, nu ar fi avut nimic de scris", a mai declarat, în faţa mulţimii adunate la Ţebea, fostul ministru al muncii. Atacul lui Gheorghe Barbu la adresa guvernului a fost taxat imediat de către liberalul Ludovic Orban, la ieşirea din cimitirul martirilor de la Ţebea.

"Cred că locul unde am fost este total nepotrivit pentru a scoate la iveală disputele meschine şi răutăţile, indiferent de partidul din care suntem sau de felul nostru de a fi. Trebuie să ducem mai departe simbolurile, ideile şi valorile pentru care a luptat Avram Iancu", a replicat actualul ministru al transporturilor, prezent la manifestări din partea guvernului.

Funar: "PD n-avea ce căuta aici!"

Discursul democratului Gheorghe Barbu a fost urmat de cel al senatorului PRM Gheorghe Funar, care a declarat că "vremurile au ajuns să fie potrivnice şi lui Avram Iancu". El a susţinut că reprezentanţii PD nu aveau ce căuta la o manifestare dedicată simbolului poporului român, "atât timp cât la Cluj un grup clandestin a pus umărul pentru demolarea statuii lui Avram Iancu". "A venit vremea să punem pumnul în pieptul furtunii, altfel riscăm să pierim. Dar românii nu vor pieri niciodată", a concluzionat, în cele din urmă, senatorul PRM.

Geoană: "Iancu a luptat cu sărăcia"

La manifestările de la Ţebea au fost prezenţi şi reprezentanţi ai PSD, în frunte cu preşedintele partidului, Mircea Geoană, care s-a întrebat cât de mult din testamentul lui Avram Iancu, scris la 20 decembrie 1850, la Câmpeni, mai este respectat astăzi. "Degeaba plantăm goruni mai mari sau mai mici dacă nu investim în patriotism şi nu facem nimic ca România să existe încă 135 de ani de acum înainte. Avram Iancu s-a ridicat şi împotriva sărăciei în care ţăranii români se zbăteau.

Nu cumva ţăranul român de astăzi este o formă modernă de iobăgie? Nu cumva tineretul care pleacă în străinătate reprezintă aceeaşi formă de iobăgie?", s-a întrebat Geoană în faţa mulţimii adunate la Ţebea. Liderul PSD a fost însoţit în Hunedoara de Marian Vanghelie, Titus Corlăţean şi Adrian Păunescu.

Păunescu: "Nişte politicieni îşi propun disoluţia României"

Axat pe cartea naţionalismului, cel mai vehement discurs s-a dovedit a fi însă cel al senatorului PSD Adrian
Păunescu: "În aceste vremuri zbuciumate, unitatea naţională este la fel de importantă ca şi dreptatea naţională, ca şi aspiraţia morală… Este revoltător că nişte politicieni români, la modul ticălos, îşi propun disoluţia României, antagonizarea minorităţilor, aruncarea limbii române - care este constituţional limba tuturor cetăţenilor acestei ţări, indiferent de etnie - într-un fel de magazine de vechituri ale istoriei, că aşa ar fi zis nu ştiu cine că maghiarii învaţă limba română plângând. Este o minciună", a declarat Păunescu.

Mai ponderat de această dată, liberalul Ludovic Orban a renunţat la discursul politicianist, în favoarea citirii testamentului lui Avram Iancu. "Aveam un text pregătit, dar am preferat să-l las deoparte după ce m-am întâlnit cu preşedintele Asociaţiei <> şi am descoperit testamentul lui Iancu de la Câmpeni, care este mai important decât orice discurs al nostru", a recunoscut Orban.

Majoritatea discursurilor ţinute de politicieni nu şi-au atins însă ţinta, oamenii prezenţi fiind mai preocupaţi să se ferească de ploaia mocănească care a căzut pe tot parcursul manifestărilor.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite