De la Avram Iancu la Tony Blair

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In lipsa unei persoane cu reale calităţi de mediu care să ia legătura cu spiritul lui Avram Iancu, nu putem şti părerea revoluţionarului de la 1848 despre evenimentele la zi. Păcat,

In lipsa unei persoane cu reale calităţi de mediu care să ia legătura cu spiritul lui Avram Iancu, nu putem şti părerea revoluţionarului de la 1848 despre evenimentele la zi. Păcat, pentru că oamenii politici prezenţi duminică la Ţebea şi-au dat silinţa, fiecare după culoarea de partid, să-l informeze pe marele patriot despre ce se mai întâmplă pe la Bucureşti.

Dintre toţi, Mircea Geoană a adus un mesaj constructiv. Liderul PSD a spus că este pregătit să preia şefia guvernului. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu era pregătit? Bine că preşedintele social-democrat a lucrat ore suplimentare, s-a pus la punct şi acum ne risipeşte şi ultimele motive de îngrijorare. Singura observaţie care s-ar mai putea face este că, în chestiunea guvernării, poate ar fi fost mai indicat ca Mircea Geoană să i se adreseze lui Traian Băsescu, decât lui Avram Iancu.

S-ar putea ca preşedintele să nu fie atât de entuziast pe cât crede şeful social-democraţilor să încredinţeze Executivul tocmai partidului pe care l-a răsturnat de la putere în 2004.

Conducerea PSD poate spune că politica nu se face pe sentimente, ci pe realităţi. Adică, fie că-i pare bine, fie că-i pare rău preşedintelui, dacă vine PSD şi zice suntem cel mai numeros partid din parlament, automat şeful statului îl nominalizează pe Geoană ca prim-ministru. Şansa teoretică pentru PSD ar fi reuşească constituirea unei coaliţii puternice care să-l oblige pe Traian Băsescu să ia o asemenea decizie.

Or, PSD nu are parteneri care să meargă într-o asemenea direcţie. PC şi UDMR, două partide nominalizate de Mircea Geoană, au probleme serioase legate de pragul electoral. Nici conservatorii şi nici maghiarii nu-şi permit noi aventuri la Marea Neagră. Poate PC nu ar mai avea nimic de pierdut, dar udemeriştii sunt pe muchie de cuţit, având de înfruntat pentru prima oară concurenţa pentru electoratul propriu reprezentată de Laszlo Tokes. De partea cealaltă, PD nici nu discută cu PSD, iar PRM, cu atât mai puţin.

În realitate, ţinta PSD este PNL. Singura cale prin care social-democraţii pot intra în Palatul Victoria este să-i sperie pe liberali, astfel încât Tăriceanu să-i ia în guvern printr-o restructurare politică a cabinetului. Votând o moţiune de cenzură, PSD îşi anulează şi această ultimă şansă.

Moţiunea PSD poate însemna ceva dacă deschide drumul spre anticipate. Dacă nu, rămâne un nou motiv de confruntare dintre nucleele de putere dintr-un partid blestemat să rămână câmp de bătălie între baroni.

Mulţi speră acum să scape de Mircea Geoană, după ce tot ei l-au pus în scaun. Degeaba şi-au adus pesediştii consilieri englezi, dacă nu-l conving pe Tony Blair să vină şi să le conducă partidul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite