Avocatura de afaceri, în pragul crizei de personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din lipsă de specialişti, casele de avocatură au început să respingă anumite oferte Piaţa avocaturii de afaceri creşte exponenţial, de la an la an, iar cererea de asistenţă

Din lipsă de specialişti, casele de avocatură au început să respingă anumite oferte

Piaţa avocaturii de afaceri creşte exponenţial, de la an la an, iar cererea de asistenţă juridică pentru diversele tranzacţii atinge cote nebănuite. Fenomenul a determinat o suprasolicitare a avocaţilor bine pregătiţi, care sunt tot mai greu de găsit.

Casele de avocatură specializate în business şi asistenţă juridică pentru companii au înregistrat performanţe financiare la care nu se aşteptau, apreciind că piaţa de profil creşte cu cel puţin 30% pe an. Pentru anul 2007 se estimează că piaţa românească a avocaturii de afaceri ar putea sări pragul de 100 milioane de euro. Însă, în aceste condiţii, nivelul cererii pentru astfel de servicii a început să depăşească posibilităţile personalului deja existent, iar avocaţii buni, cu experienţă internaţională în asistenţa afacerilor, sunt practic imposibil de găsit. Semnalul de alarmă a fost dat în ultimele luni, când marile case de avocatură au fost nevoite să respingă ofertele venite din partea unor clienţi de mai mică anvergură. "Până în prezent, am respins aproape o treime din cererile de asistenţă a tranzacţiilor, din lipsă de avocaţi", ne-a declarat Dan Badea, şeful biroului deschis la Bucureşti de Clifford Chance - una dintre cele mai mari case de avocatură din lume. El precizează că potenţialii clienţi sunt, de regulă, redirecţionaţi către alte case de avocatură, uneori chiar spre competitorii direcţi, pentru că "e mai importantă satisfacerea beneficiarilor decât rezultatele financiare imediate". Oricum, remarcă Badea, "presiunea cererii e din ce în ce mai mare, pentru că piaţa creşte vertical, în timp ce formarea de avocaţi e mult mai lentă".

O posibilă soluţie: investiţia în "juniori"

"Cred că această problemă s-ar putea rezolva dacă fiecare casă de avocatură va investi în specialiştii tineri, oferindu-le, în primul rând, un program solid de formare profesională. Noi preferăm să recrutăm personal din rândurile celor care au urmat şcoli internaţionale, români care îşi doresc să se întoarcă şi să lucreze în ţară - bineînţeles, în cadrul unei companii multinaţionale". Avocatul Dan Badea spune că negocierea pachetului salarial pentru un "junior" începe de la 1.000 de euro pe lună.

În altă ordine de idei, reprezentantul Clifford Chance în România propune marilor case de avocatură să se alieze şi să organizeze prelegeri de specialitate în facultăţile de Drept: "Vrem să le explicăm studenţilor ce îi aşteaptă într-o casă de avocatură specializată în asistenţa afacerilor, pentru că majoritatea absolvenţilor de acum habar nu au. Ar fi bine să afle din timp ce este o achiziţie, un contract de vânzare-cumpărare, astfel încât studentul să se hotărască în cunoştinţă de cauză dacă vrea să devină avocat pledant sau de afaceri".

Oportunităţi şi provocări pentru avocaţii de business

- Listarea la Bursă a unor pachete mici de acţiuni;

- Afacerile imobiliare, cu precizarea că astfel de contracte vor fi din ce în ce mai complexe;

- Tranzacţiile structurate, cu operaţiuni tot mai sofisticate de piaţă;

- Expansiunea regională a firmelor româneşti;

- Solicitarea crescândă a companiilor multinaţionale prezente în România;

- Asistenţa juridică legată de dezvoltarea infrastructurii;

- Finanţarea proiectelor energetice, în special în domeniile petrolului şi electricităţii;

- Globalizarea practicilor şi procedurilor de asistenţă pentru firme;

- Managementul ofertelor publice iniţiale (IPO) pentru cotarea emitenţilor pe pieţele de capital;

- Instrumentele financiare derivate şi diversele operaţiuni de securitizare;

- Apariţia unor firme noi, care va conduce la intensificarea concurenţei;

- Procesele în domeniul dreptului proprietăţii;

- Relaţia cu statul şi instituţiile publice - achiziţii, parteneriate public-private etc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite