Avocaţii lui Năstase cer anularea mandatului de executare pe motiv de prescriere a faptelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase,  la unul dintre  termenele procesului „Trofeul Calităţii“
Adrian Năstase, la unul dintre termenele procesului „Trofeul Calităţii“

Un avocat al lui Adrian Năstase a depus vineri seara, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de anulare a mandatului de executare a pedepsei de către Adrian Năstase.

UPDATE. „Adevărul" a reuşit să discute cu avocatul care a depus, în numele lui Adrian Năstase, cererea de contestare a executării pedepsei. El se numeşte Corneliu Petre şi este jurist în cadrul asociaţiei neguvernamentale Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, condusă Florentin Sacleţchi. Corneliu Petre susţine că nu are împuternicire avocaţială din partea familiei Năstase şi că e suficient faptul că activează într-un organism de apărare a drepturilor omului pentru a interveni în acest dosar.

Corneliu Petre susţine că singurul său demers până acum a fost să trimită, în noaptea de joi spre vineri, un e-mail către preşedinta Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, şi urmează ca luni, la ora 10, să se prezinte la Tribunal ca să depună şi o cerere în formă printată, alături de alte documente de susţinere a argumentaţiei sale. Cu toate acestea, Tribunalul Bucureşti a format încă de vineri  un dosar doar pe baza e-mailului şi a şi fixat termen de judecată pe 12 iulie.

Corneliu Petre nu a vrut să ne divulge motivele pe care le-a invocat, limitându-se să precizeze doar că sunt câteva impedimente legale care fac imposibilă încarcerarea lui Adrian Năstase.

Corneliu Petre susţine că, în ultimele trei luni, a colabrorat strâns cu Adrian Năstase în pregătirea apărării sale, chiar dacă nu a fost angajat oficial ca avocat. Petre spune că el e cel care a decoperit că judecătoarea Ioana Bogdan, membră în primul complet ce l-a condamnat pe Adrian Năstase, nu s-ar bucura de imovibilitate, întrucât a ajuns din procuror judecător prin transfer aprobat de CSM şi nu prin decret de numire semnat de preşedintele ţării.

Avocaţii oficiali ai lui Adrian Năstase, Ion Cazacu şi Augustin Bolcaş, au negat că ei sau membri ai familiei Năstase ar şti ceva despre cererea de contestare a executării pedepsei de către forul premier.

În baza cererii formulate de Corneliu Petre, s-a format dosarul  23593/3/2012, care a primit termen de soluţionare pentru 12 iulie. Avocaţii invocă articolul 461 din Codul de procedură penală, care reglemenează situaţiile în care se poate depune o contestaţie la executarea pedepsei.

Din cele patru motive ce pot fi invocate, singurul care se potriveşte situaţiei lui Adrian Năstase e acela că în procesul său ar fi survenit  prescrierea faptelor. În dosarul lui Adrian Năstase, termenul de prescriere a faptelor ar fi trebuit să se împlinească pe 10 iunie. Însă la sfârşitul anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca să se prelungească termenele de prescriere cu perioada în care judecarea dosarelor a fost suspendată ca urmare a contestaţiilor la Curtea Cosntituţională. În acest caz, prescrierea ar surveni la începutul anului viitor. Însă avocaţii afirmă că decizia Înaltei Curţi nu are putere de lege, deci au reclamat prescrierea faptelor, chiar dacă Adrian Năstase însuţi a declarat că nu-l interesează prescrierea faptelor, ci o soluţie de achitare.

Acest demers survine celui făcut joi de către Dana Năstase, care a cerut amânarea executării pedepsei şi pentru care instanţa a stabilit termen de judecată pentru 5 iulie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite