Avocaţii: Legea educaţiei trebuie să precizeze clar incompatibilitatea dintre soţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii susţin că incompatibilităţile referitoare la soţii care lucrează în aceeaşi universitate trebuie reglementate expres, în caz contrar existând riscul să apară confuzii.

În proiectul Legii educaţiei se instituie obligaţia ca fiecare cartă universitară să prevadă expres situaţiile de conflicte de interese şi incompatibilităţi. Potrivit actului normativ, “în aceeaşi universitate nu pot ocupa simultan funcţii de conducere, la oricare nivel, afini şi rude de grad inclusiv II”. Asta înseamnă că perechi de rude precum tatăl cu fiul sau fiica, nepoţii cu bunicii, fraţii între ei, şi afini ca socrul cu nora sau ginerele şi cumnaţii între ei nu vor putea fi şefi la nici un nivel în cadrul aceleiaşi facultăţi.
Mai mulţi reprezentanţi ai baroului au declarat, pentru “Adevărul”, că textul prezintă lacune, având în vedere că soţii nu sunt nici afini, nici rude, aceştia fiind excluşi de la regula instituită în proiectul legii. Avocaţii susţin că, în cazul în care legea va fi votată în această formă şi Ministerul Educaţiei va sancţiona soţii cu funcţii din universităţi, aceştia pot acţiona măsura în instanţă şi vor câştiga.

Citiţi cum atacă Legea educaţiei clanurile din universităţi

Avocaţii dau un exemplu paralel, din domeniul justiţiei. Este vorba de articolul 27 din Codul de procedură civilă, care prevede clar cazurile în care un judecător nu este compatibil să judece o cauză. Aici legea prevede că judecătorul este incompatibil atunci când este “soţ, rudă sau afin, până la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din părţi” sau atunci când “ este soţ, rudă sau afin în linie directă ori în linie colaterală, până la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei părţi”.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite