Aviz pentru graţierea unui bătrân de 82 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neculai Gheban a ajuns la puşcărie la 82 de ani pentru că a refuzat să elibereze terenul unei vecine din satul Coarnele Caprei, judeţul Iaşi, susţinând că este proprietatea lui. Ieri,

Neculai Gheban a ajuns la puşcărie la 82 de ani pentru că a refuzat să elibereze terenul unei vecine din satul Coarnele Caprei, judeţul Iaşi, susţinând că este proprietatea lui. Ieri, ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a avizat pozitiv solicitarea sa de graţiere. Sentinţa a rămas definitivă, iar Gheban a devenit cel mai vârstnic deţinut.

În 1997, s-a trezit dat în judecată de Valeria Grigoraş, care a revendicat 2.467 metri pătraţi din teren. În 1998, judecătorii din Paşcani i-au dat câştig de cauză vecinei. Bătrânul a refuzat însă să elibereze terenul, iar Valeria Grigoraş a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti.

Ulterior, a fost trimis în judecată. În anul 2002, Tribunalul Iaşi a dispus obligarea lui Neculai Gheban să lase suprafaţa de pământ în proprietatea părţii vătămate, fiind şi amendat. Întrucât nu a respectat decizia, bătrânul a fost reclamat din nou.

A urmat condamnarea de 6 luni cu suspendare şi un termen de încercare de 2,6 ani. Întrucât nu a respectat decizia instanţei şi nu a eliberat terenul, în septembrie a.c., judecătorii au sistat eliberarea condiţionată. Astfel că, Neculai Gheban a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu executare pentru nerespectare a unei hotărâri judecătoreşti. Tudor Chiuariu a avut în vedere şi vârsta înaintată a condamnatului, dar şi faptul că nu avea antecedente penale.

Totodată, ministrul a ţinut cont de starea de sănătate a lui Gheban. Din actele medicale depuse la dosar rezultă că Neculai Gheban suferă de insuficienţă cardiacă cronică, boală de nod sinusal, hipertensiune arterială aterosclerotică, insuficienţă renală cronică şi anemie normocromă normocitară.

Din datele oficiale ale Asociaţiei Veteranilor de Război şi ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative rezultă că Neculai Gheban este veteran de război. "Mi-am făcut datoria faţă de ţară pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, am trăit o viaţă decentă şi onorabilă şi nu mi-am putut închipui niciodată că voi ajunge la închisoare", arăta în cererea de graţiere octogenarul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite