Avionul CIA a ucis 18 civili, în locul adjunctului lui Bin Laden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rachetele americane şi-au atins fără greş ţinta: mai multe case din lut întărit dintr-un sat de munte pakistanez, Damadola, situat la graniţa cu Afganistanul, unde se credea că se ascunde Nr.

Rachetele americane şi-au atins fără greş ţinta: mai multe case din lut întărit dintr-un sat de munte pakistanez, Damadola, situat la graniţa cu Afganistanul, unde se credea că se ascunde Nr. 2 al organizaţiei Al-Qaida, medicul de origine egipteană Ayman al-Zawahiri, au fost rase de pe faţa pământului.
Din păcate, "pasărea" zburase de mult din colivie. Mentorul politic al lui Osama bin Laden şi, totodată, "creierul" atacului sinucigaş din 11/9, care a distrus World Trade Center şi o aripă a Pentagonului, teroristul pe capul căruia americanii au instituit un premiu de 25 milioane de dolari, a scăpat cu viaţă, în locul său fiind ucişi 18 săteni, între care patru copii, cel mai mic în vârstă de 4 ani, cel mai mare, de 10 ani. Deşi rachetele lansate, după toate probabilităţile, de la bordul unor avioane fără pilot - aşa-numitele drone - au funcţionat ireproşabil, demonstrând cât de bine este pusă la punct această tehnică, experimentată cu succes de către israelieni împotriva unor ţinte palestiniene, inclusiv militanţi individuali surprinşi în momentul când se deplasau cu maşina, se pare că informaţiile serviciilor speciale pe baza cărora a fost lansat atacul nu au fost la fel de precise. Oficialităţile pakistaneze au declarat că între cele 18 victime nu se află nici un "străin", termen folosit pentru desemnarea luptătorilor Al-Qaida.
În încercarea de a se distanţa de ceea ce pare a fi o tragică şi contraproductivă eroare tactică, care a costat atâtea vieţi nevinovate, Pakistanul a anunţat că va înainta un protest oficial guvernului american. Ministrul pakistanez al informaţiilor, Rashid Ahmed, a dat asigurări, la o conferinţă de presă, poporului pakistanez că "nu se va permite repetarea unor asemenea incidente", pe care le-a descris ca fiind "condamnabile în cel mai înalt grad". El a amintit, totodată, că autorităţile pakistaneze se străduiesc de mult timp să cureţe zona de "intruşii străini", responsabili pentru violenţa care domneşte aici. Cuvintele sale nu au potolit însă furia nu numai a locuitorilor satului lovit de nenorocire, situat într-una din zonele cele mai sărace ale ţării şi a cărui singură sursă de trai era, până nu de mult, cultivarea opiumului, ci şi a întregii populaţii pakistaneze. Mii de demonstranţi au ieşit pe străzi, strigând lozinci antiamericane şi de condamnare a preşedintelui Pakistanului, generalul Pervez Musharraf.
Musharraf, care se află la putere din 1999, a încheiat şi menţine cu dificultate, de la atacul de la World Trade Center, o alianţă precară cu Washingtonul, în baza căreia desfăşoară operaţiuni pe scară largă pentru depistarea şi eliminarea militanţilor Al-Qaida aflaţi în zona de graniţă cu Afganistanul. Spre nemulţumirea Washingtonului, el nu a permis însă forţelor americane din Afganistan să treacă frontiera cu Pakistanul, în urmărirea oamenilor lui Bin Laden. Acum, situaţia riscă să devină şi mai încordată, în lumina declaraţiilor unor martori oculari, că, înainte de lansarea rachetelor asupra satului amintit, operaţiune care s-a petrecut în timpul nopţii, au fost lansate mai multe rachete luminoase, ceea ce ar indica faptul că loviturile ucigaşe au fost dirijate nu de la distanţă de către CIA, care operează, de regulă, dronele, ci de la sol, de către unităţile speciale terestre, aflate la faţa locului. Aceasta ar însemna că interdicţia de a se trece frontiera a fost încălcată de către americani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite