Aviatorii i-au detronat pe bancheri în topul salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În premieră pentru România, angajaţii din intermedieri financiare nu mai ocupă primul loc în clasamentul câştigurilor salariale După mai mulţi ani în care topul salariilor era

În premieră pentru România, angajaţii din intermedieri financiare nu mai ocupă primul loc în clasamentul câştigurilor salariale

După mai mulţi ani în care topul salariilor era dominat, de departe, de bancheri şi ceilalţi angajaţi ai instituţiilor financiare, la vârful clasamentului s-a produs o schimbare surprinzătoare: piloţii s-au instalat pe primul loc, veniturile acestora crescând constant în ultima perioadă.

Potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), cele mai mari salarii au fost câştigate, în octombrie 2007, în domeniul transporturilor aeriene, media pe acest sector fiind de 2.786 lei net.

Este pentru prima oară, după cel puţin cinci ani, când intermedierile financiare retrogradează pe locul al doilea în topul salariilor, ajungându-se în octombrie la 2.622 lei net, în scădere cu peste 17% faţă de luna anterioară. Până nu demult, diferenţele dintre locul 1 în top (intermedieri financiare) şi locul al doilea (transporturi aeriene) erau de 500 şi, uneori, de peste 1.000 de lei; acestea au scăzut treptat, ajungându-se în octombrie la inversarea locurilor.

"Probabil că s-a întâmplat ceva în sectorul de asigurări, pentru că în bănci e greu de crezut că s-ar fi redus salariile", ne-a declarat Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicale din Asigurări şi Bănci.

Creşterea anuală a depăşit 25%

"Dar o să vedeţi că până la sfârşitul anului lucrurile se vor echilibra, vom reveni pe primul loc cel puţin din punct de vedere statistic", a adăugat liderul sindical.

În octombrie, câştigul salarial mediu nominal net s-a cifrat la 1.084 lei, în creştere cu 4,2% faţă de luna precedentă, iar câştigul brut a fost de 1.471 lei, cu 4,3% mai mare. Interesant este că, de mai mulţi ani, salariile aflate sub media naţională au crescut mai lent decât cele peste medie. Aşa s-a întâmplat şi în cazul constructorilor, salariile lor ajungând, în octombrie, abia la echivalentul a 929 lei net, cu toate eforturile de creştere anunţate de angajatorii din această ramură a economiei.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 25,2%, potrivit INS, iar indicele câştigului salarial real - calculat ca raport între salariul net şi inflaţie - faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o majorare cu 17,2%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 109,6%, cu 3,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2007. În octombrie, cel mai mult au crescut (cu aproximativ 15%)

În 2008, salariile vor creşte cu 18%

Anul 2008 va aduce românilor creşterea salariilor cu circa 16-18%, nivel comparabil cu cel înregistrat în anul 2007, potrivit estimărilor firmei de consultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers (PwC). "Vom asista şi anul viitor la aceeaşi tendinţă de creştere a salariilor înregistrată în 2007.

Deja avem semnalul creşterii salariului minim anul viitor, ceea ce va avea un efect în cascadă pentru majorarea celorlate salarii", a declarat Ruxandra Stoian, director în cadrul PwC, explicând că "nu vor exista zone în care salariile vor exploda şi zone în care vor rămâne în urmă".

Va fi "o presiune asupra salariilor, trebuie să ne gândim nu cum s-o contracarăm, ci cum s-o controlăm, respectiv prin salariul variabil, care va creşte ca pondere în pachetul salarial", a afirmat Stoian. În prezent, salariul fix are o pondere de 70% în structura pachetului salarial, componentei variable îi revine 20%, iar 10% reprezintă beneficiile. (Mariana Baciu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite