Aviara bagă Româniaîn monitorizarea UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

tuturor exporturilor româneşti de carne de pasăre, păsări vii şi ouă către UE. În 23 iulie, la Bruxelles, urmează să se facă o evaluare a datelor din teren şi să se vadă ce este de

tuturor exporturilor româneşti de carne de pasăre, păsări vii şi ouă către UE. În 23 iulie, la Bruxelles, urmează să se facă o evaluare a datelor din teren şi să se vadă ce este de făcut în continuare. Atunci, vor fi sintetizate concluziile echipelor de monitorizare care urmează să fie trimise de urgenţă la Bucureşti, aproximativ 10 experţi şi încă alţi 10-15 specialişti care să asigure formarea şi coordonarea echipelor din judeţele afectate. Nicolae Lazăr, director în cadrul Autorităţii sanitar-veterinare, a recunoscut că experţii Comisiei Europene şi-au oferit sprijinul autorităţilor de la Bucureşti încă din octombrie anul trecut, când România se confrunta cu primul val de gripă aviară. Comisia, susţine Lazăr, a oferit doar asistenţă tehnică, dar nu concretizată în echipamente sau bani pentru acestea. "Nu pot să spun decât că, undeva, pe lanţ, poate chiar la Bruxelles, echipamentele nu s-au alocat, şi nici banii pentru ele".
Acum însă, în condiţiile în care Comisia Europeană a anunţat deblocarea unei sume de jumătate de milion de euro pentru ajutor de urgenţă, "pesemne că într-o săptămână vom putea da lista concretă cu specificaţiile a ceea ce avem nevoie", a mai spus Lazăr. Secretarul de stat Crăciun consideră că "România a avut o reacţie perfectă şi a fost considerată ca echivalentă cu cea a unui stat membru la faza de toamnă a gripei aviare. S-a solicitat o comunicare zilnică, corectă cu autorităţile de la Bruxelles, pentru a evita eventuale deformări ale realităţii". Reprezentanţii României, prezenţi ieri la Bruxelles, consideră eronate informaţiile conform cărora autorităţile au refuzat sprijinul CE, motivând că partea română a întocmit liste atât pentru echipamente şi materiale, cât şi pentru expertiză tehnică. Ieri, însă, Philip Tod, purtătorul de cuvânt al Comisiei, a afirmat că cererea informală din partea României a ajuns abia acum, iar documentele oficiale sunt încă aşteptate. Din surse apropiate discuţiilor am aflat că solicitarea românească a ajuns să fie centralizată la MAE de-abia cu două zile în urmă şi, într-adevăr, urmează să se întocmească şi lista finală cu specificaţii tehnice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite