Averile ilicite ale demnitarilor, impozitate cu 32%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

avuţiei celor care nu-şi depun la termen datele financiare. Actul normativ stipulează clar şi incompatibilitatea dintre calitatea de parlamentar cu cea de avocat, executor judecătoresc, notar

avuţiei celor care nu-şi depun la termen datele financiare. Actul normativ stipulează clar şi incompatibilitatea dintre calitatea de parlamentar cu cea de avocat, executor judecătoresc, notar public ori lichidator judiciar.
Conform textului legislativ, încălcarea prevederilor referitoare la justificarea averii constituie abatere disciplinară. De exemplu, dacă un senator sau un deputat "uită" să-şi depună declaraţia de avere, el poate primi, potrivit Regulamentului Camerei din care face parte, de la un avertisment verbal, până la interzicerea participării la şedinţe sau excluderea temporară de la lucrări. Dacă demnitarul şi-a pierdut scaunul ca urmare a încălcării legii, el nu mai poate ocupa timp de trei ani o funcţie similară. Depunerea unor declaraţii de avere şi de interese false este considerată infracţiune şi este pedepsită cu închisoare de la şase luni la trei ani. Aceeaşi soartă o au şi cei care sesizează DNI cu afirmaţii mincinoase cu privire la caracterul ilicit al bunurilor unei persoane cu funcţie de demnitate publică ori cu privire la presupuse conflicte de interese. Producerea de probe mincinoase se pedepseşte şi ea cu închisoare de la unu la cinci ani, iar nedepunerea declaraţiei de avere şi a celei de interese în termenele prevăzute atrage o amendă de la 500 la 1.000 RON. Legea dă posibilitatea verificării averilor demnitarilor şi după cinci ani de la părăsirea funcţiei, iar procedura ar putea fi continuată şi asupra moştenitorilor ori deschisă direct la adresa acestora, în 3 ani de la succesiune. Documentul publicat pe site-ul MJ conţine şi câteva prevederi hilare, cum ar fi obligativitatea Direcţiei de a termina cercetarea într-un termen "rezonabil" sau interdicţia unui inspector de a analiza cauza unei persoane cu care a avut "raporturi de duşmănie". În schimb, actul normativ acordă puteri însemnate anagajaţilor DNI, care pot avea acces chiar şi la documente confidenţiale sau secrete, pot intra în domiciliul sau reşedinţa celor cercetaţi - numai între orele 06.00 şi 20.00 - sau pot dispune măsuri asiguratorii pe bunurile celui cercetat şi ale familiei.

Proiectul Ministerului Justiţiei referitor la controlul averilor vine la aproape nouă luni după ce conservatorii au depus în parlament un text legislativ pe aceeaşi temă, care însă nu a intrat nici până în prezent în dezbatere. "Legea Voiculescu", aşa cum a fost botezată de iniţiatori, prevede confiscarea averilor ce nu pot fi justificate. De altfel, preşedintele PC, Dan Voiculescu, i-a criticat în numeroase rânduri pe partenerii de la guvernare pentru faptul că au ignorat iniţiativa lui şi că au preferat să se inspire din conţinutul său. Voiculescu s-a arătat nemulţumit că Puterea vrea să ia bani din averile ilicite, arătând că Executivul urmăreşte "să impoziteze furtul". Mai mult, liderul conservator a declarat că va demisiona din parlament dacă legea care îi poartă numele nu va fi adoptată sau va trece "mutilată" de acest for.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite