Averi din ţigări de contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul cu ţigări este un fenomen în judeţul Satu Mare, aflat la graniţa Uniunii Europene cu Ucraina. Profitul uriaş îi determină pe contrabandişti să persevereze, deşi controalele

Traficul cu ţigări este un fenomen în judeţul Satu Mare, aflat la graniţa Uniunii Europene cu Ucraina. Profitul uriaş îi determină pe contrabandişti să persevereze, deşi controalele s-au intensificat.

Zilnic, vameşii şi poliţiştii de frontieră confiscă peste 10.000 de pachete de ţigări şi aplică amenzi de milioane de lei. Doi dintre traficanţii sătmăreni, pe care îi vom numi, convenţional, Vasile şi Andrei, ne-au explicat în detaliu cum se derulează traficul de ţigări de la frontieră.

"Nu pot să spun că fac o avere din traficul cu ţigări, însă o duc foarte bine. Scot profituri mari persoanele care transportă cantităţi mari pe fâşia verde", spune Vasile. Marfa este luată în funcţie de preferinţe: de la duty-free sau din primele sate ucrainene. Principalele ţigări care sunt introduse în România sunt marca Ronson. Costul unui cartuş este opt lei în magazinele din Ucraina, respectiv trei euro în duty-free.

În România, un cartuş se vinde cu 35 de lei, adică 10 euro. Se câştigă astfel minimum şapte euro la fiecare cartuş. La un transport mediu de 15 cartuşe, rezultă un profit minim de circa 100 de euro. Un traficant face între 10 şi 20 de transporturi pe lună.

"La intrarea în vamă, pecetefistul (poliţist de frontieră care nu stă în vamă, ci pe traseu - n.r.) ucrainean te întreabă câte cartuşe ai. Le dai şpagă două grivne (un leu - n.r.). Urmează vameşul, căruia îi cotizezi trei grivne (1,5 lei - n.r.). Înainte să ieşi din ţară, mai dai cinci grivne (2,5 lei - n.r.) poliţistului de frontieră", povesteşte Vasile.

Chiar dacă autorităţile române nu recunosc, şi ele beneficiază de pe urma traficanţilor. "Vameşului trebuie să îi dai 25 de lei. Unii refuză banii şi îţi spun ce să-i aduci acasă. De obicei, preferă ţigări sau detergent", mai spune Vasile.

În general, ţigările sunt ascunse în maşină. Locurile de depozitare preferate sunt între portbagaj şi banchetă, în barele de protecţie, cutia de viteze, uşi sau între pereţi dubli. De asemenea, până în august anul trecut, în Ucraina funcţiona un atelier ilegal, botezat "service" de traficanţi, unde proprietarul planta în interiorul roţilor cartuşele cu ţigări.

"Vameşii români nu se mai complică"

Andrei, un fost traficant, mărturiseşte că afacerea este profitabilă, însă, din cauza noilor restricţii de la frontieră, susţine că a renunţat. "Până să nu se pună accent aşa de mare pe controale, introduceam în ţară cartuşe cu sutele.

Acum, afacerea a căzut deoarece vameşii români nu se mai complică. În Ucraina, cunoşteam o persoană care îmi umplea roţile de la maşină cu cartuşe cu ţigări. Într-o Dacie încăpeau până la 15 cartuşe", povesteşte Andrei. Şi el confirmă şpaga dată ucrainenilor.

Însă, potrivit acestuia, sumele acordate vameşilor sătmăreni erau mult mai mari. "La 15 cartuşe de ţigări, cotizam 100 de lei la vameş şi aceeaşi sumă la poliţistul de frontieră", spune Andrei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite