Pogea: Avem în vedere o majorare a salariului minim pe economie - 720 Ron în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pogea: Avem în vedere o majorare a salariului minim pe economie - 720 Ron în 2010
Pogea: Avem în vedere o majorare a salariului minim pe economie - 720 Ron în 2010

Ministrul Muncii, Gheorghe Pogea, a prezentat discuţiile pe care le-a avut cu sindicaliştii privind revendicările acestora. Agenda discuţiilor a cuprins o listă cu 6 revendicări.

Pogea a spus că  lista de revendicări cuprinde:

  • Salariul minim pe economie garantat în plată, propunerea fiind de 720 de Ron în 2010 şi 1300 Ron în 2014. 
  • Renegocierea pachetului de legi pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, şi anume legea salarizării unitare, legea educaţiei şi legea restructurării agenţiilor.
  • Dezvoltarea economiei naţionale
  • Pactul pentru ocuparea noilor locuri de muncă
  • Protecţia lucrătorilor fără locuri de muncă
  • Elaborarea unei legi unitare a pensiilor din România.


De asemenea, Pogea a declarat că  "Avem în vedere o majorare a salariului minim în funcţie de posibilităţile economiei".

"După ce acest pachet de legi (legea salarizării unitare, legea învăţământului şi legea restructurării agenţiilor - n.r.) va trece de Curtea Constituţională şi va fi aprobat de preşedintele Traian Băsescu, într-un termen de 15 zile, ministrul Muncii va emite un ordin prin care se va constitui acea comisie, acel Grup de lucru interministerial", a declarat Pogea.

Potrivit ministrului interimar al Muncii, până la finele lunii iunie 2010, acest Grup va avea ca sarcină modificarea şi simplificarea legii de salarizare unitară a bugetarilor, ocazie cu care vor putea fi făcute corecţii în această lege.

"În niciun caz nu discutăm de modificarea cadrului general şi a principiilor, dar vom avea în vedere şi acele clase ocupaţionale, o simplificare şi o mai bună reprezentare în ceea ce priveşte salarizarea categoriilor sociale", a  mai spus Pogea.

Potrivit acestuia, reprezentanţii confederaţiilor sindicale au fost de acord cu acest lucru.

O comisie interministerială, formată din reprezentanţi ai principalelor confederaţii sindicale şi miniştri de resort, va lucra la amendarea legii privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, s-a decis la mijlocul lunii septembrie, în cadrul ultimei runde de negocieri între reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor, înainte de asumarea răspunderii pe această lege.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite