Avantaj chiriaşi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa supremă a hotărât că imobilele preluate abuziv trebuie restituite în baza legii speciale, şi nu a Codului Civil România este la un pas de a se confrunta cu un val de procese la

Instanţa supremă a hotărât că imobilele preluate abuziv trebuie restituite în baza legii speciale, şi nu a Codului Civil

România este la un pas de a se confrunta cu un val de procese la CEDO. Curtea Supremă s-a pronunţat cu privire la modul de soluţionare a acţiunilor de revendicare a caselor naţionalizate.

Magistraţii au decis, luni seară, că Legea privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 este prioritară Codului Civil în soluţionarea proceselor de revendicare.

Instanţa supremă a admis recursul în interesul legii promovat de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, în ceea ce priveşte restituirea caselor naţionalizate.

Magistraţii au decis că, în această situaţie, vor avea prioritate cererile de revendicare făcute în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, în dauna celor făcute în baza Codului Civil.

Precedentul Bulgaria

"Vom contesta decizia la Strasbourg şi credem că vom obţine o decizie favorabilă, bazându-ne că, într-o situaţie similară, CEDO a dat câştig de cauză proprietarilor din Bulgaria într-un proces cu statul bulgar", a declarat, ieri, Maria Theodoru, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor Deposedaţi Abuziv de Stat.

Theodoru consideră că, prin decizia instanţei supreme, se îngrădeşte practic dreptul la justiţie. Maria Theodoru consideră că vinovat este statul care a vândut casele naţionalizate.

Statul a făcut un abuz?

"Majoritatea caselor au fost naţionalizate fără titlu, deci practic, atunci când statul le-a vândut după Revoluţie, a făcut un nou abuz, vânzând ceea ce nu îi aparţinea legal. Nici chiriaşii care au cumpărat nu pot fi declaraţi de bună-credinţă, pentru că trebuiau să ceară de la stat titlul de proprietate", a mai precizat Maria Theodoru.

Opinia reţinută de procurorul general Laura Codruţa Kovesi în recursul în interesul legii promovat este că acţiunea în revendicare întemeiată pe Codul Civil nu este admisibilă după intrarea în vigoare a Legii 10/2001.

Situaţii similare, soluţii diferite

Magistraţii instanţei supreme au constatat că procesele de revendicare a imobilelor preluate în mod abuziv de comunişti, în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, formulate după intrarea în vigoare a Legii nr. 10/2001, sunt soluţionate în mod diferit de instanţele judecătoreşti. "În cazul în care sunt sesizate neconcordanţe între legea specială (Legea nr. 10/2001) şi CEDO, convenţia are prioritate", se arată în minuta hotărârii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite